Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Jak przetrwać kryzys? Może postawić na świnie rasy puławskiej?

Obrazek

Producenci żywca wieprzowego przywykli do dołków i górek świńskich, ale ostatnie lata dały w kość nawet najwytrwalszym. Podczas gdy wielu rezygnuje z hodowli, niektórzy mają pomysły na przetrwanie. Odwiedziliśmy gospodarstwo Piotra i Doroty Kosowskich, którzy mają świnie rasy puławskiej i produkują z nich wędliny. 

Anna Kurek24 lipca 2022, 04:00

Jak długo można dokładać? Z produkcją świń nie można ujechać! Wynik finansowy jest zawsze ujemny... To tylko niektóre z powtarzanych jak mantra zdań, które słyszymy od rolników zajmujących się produkcją trzody chlewnej. Nie inaczej twierdzi Piotr Kosowski z miejscowości Przyłęki w woj. wielkopolskim, w pow. czarnkowsko-trzcianeckim, który jeszcze 5 lat temu utrzymywał od 120 do 150 loch pbz i wbp w cyklu zamkniętym.

– Pół roku zarabialiśmy, a rok dokładaliśmy do produkcji świń, to po co to dalej ciągnąć? Wciąż byliśmy i nadal jesteśmy karmieni obietnicami, że w końcu będzie lepiej, ale to lepiej nigdy nie nadchodzi. Nie ma stabilności, nie ma perspektyw, jest za to wieczne rozczarowanie – uważa Kosowski, którego chlewnie po likwidacji stada stały przez rok puste. Rolnik zastanawiał się, co zrobić. Serce pękało, gdy patrzył na opustoszałe budynki, które dopiero co się spłaciły. Wszystko na rusztach, z paszociągami i automatyczną wentylacją. Wiadomo było, że niezasiedlone chlewnie szybko niszczeją. Nie tak miało być!

Rasa na miarę czasów

– Zacząłem szukać wyróżnika, dinozaura, takiego by można go było zidentyfikować. Okazało się, że moje założenia spełniają świnie rasy puławskiej. Zacząłem interesować się tematem – wspomina Kosowski.

Po roku bez świń do chlewni wprowadził około 30 loszek rasy puławskiej. Aktualnie utrzymuje 28 loch, które są w programie ochrony zasobów genetycznych świń. W sumie w chlewni jest 35 loch, dwa knury, również rasy puławskiej oraz oczywiście przychówek od nich pochodzący. Plan był taki, żeby produkować mniej, ale wyższej jakości. Szybko okazało się, że owszem, produkcja jest mniejsza, świnie dają wysokiej jakości marmurkowe, poprzerastane tłuszczem śródmięśniowym mięso, tylko że nikt ze skupujących tego nie docenia. Rynek zweryfikował pomysł Kosowskiego negatywnie.

– Mało, że żadne zakłady mięsne nie były zainteresowane zakupem puławiaka za wyższą cenę, to jeszcze mięsność na średnim poziomie 55% i nieco większe otłuszczenie tusz spowodowało, że obcinano mi stawki o 20–30 gr/kg – wspomina rolnik. Wtedy zapadła decyzja, że muszą wraz z żoną Dorotą sami zabrać się za przerób mięsa i sprzedaż wędlin. Inaczej nie ma szans, by ktoś docenił najwyższą jakość ich produkcji. I tak od marca tego roku działają w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD).

Szczegóły produkcji świń i wyrobów z rasy puławskiej opisujemy w sierpniowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury.


1 z 5
Piotr Kosowski utrzymuje stado 35 loch rasy puławskiej i w ramach RHD sprzedaje wędliny wyprodukowane z ich mięsa.

Piotr Kosowski utrzymuje stado 35 loch rasy puławskiej i w ramach RHD sprzedaje wędliny wyprodukowane z ich mięsa.

2 z 5
Wyroby ze świń rasy puławskiej

Wyroby ze świń rasy puławskiej

3 z 5
Rzeźnik jest odpowiedzialny za rozbiór tusz i produkcję wędlin

Rzeźnik jest odpowiedzialny za rozbiór tusz i produkcję wędlin

4 z 5
Wędliny wędzą się w jednej z dwóch komór wędzarni opalanej drewnem olchowym

Wędliny wędzą się w jednej z dwóch komór wędzarni opalanej drewnem olchowym

5 z 5
Rasy rodzime, jak właśnie puławska, doskonale nadają się do wytwarzania wędlin tradycyjnych

Rasy rodzime, jak właśnie puławska, doskonale nadają się do wytwarzania wędlin tradycyjnych

Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy