W najnowszym numerze branżowego biuletynu „Mięsne Fakty” ukazał się wywiad z Oslerem Desouzartem – prezesem OD Consulting, specjalistą od globalnego rynku mięsa, posiadającym obywatelstwo brazylijskie i francuskie. Jego ocena przyszłości porozumienia UE–Mercosur jest jednoznaczna.
– Nie wierzę, że umowa wejdzie w życie. Jestem gotów się o to założyć – mówi Desouzart. – W ciągu najbliższej dekady nie ma na to szans, chyba że w Europie wydarzy się katastrofa, np. wojna, która zrujnuje unijny system rolno-spożywczy.
Jego zdaniem główną barierą nie są technikalia czy nierówności w standardach produkcji, ale postawa polityczna dwóch kluczowych krajów UE.
– Francja i Niemcy nigdy nie pozwolą Brazylii na swobodny dostęp do rynku. Zawsze znajdzie się pretekst, by zablokować jakiś produkt. Tak działa system Unii – zaznacza.
Desouzart uważa, że Unia stosuje „protekcjonizm zdublowany”, ale nie krytykuje tego podejścia. – Bronią swoich interesów. Polska powinna robić to samo.
Ekspert ostrzega, że polski sektor mięsny za rzadko zabiera głos, choć ma ku temu podstawy. – Macie koszt produkcji wyższy niż w Brazylii, więc zagrożenie jest realne. Ale nie wystarczy protest – trzeba mieć silne, zjednoczone organizacje, które potrafią mówić jednym głosem.
OD Consulting to firma konsultingowa założona przez Oslera Desouzarta, specjalizująca się w analizie rynku mięsa i żywności na poziomie globalnym. Zajmuje się doradztwem strategicznym dla sektora rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem handlu międzynarodowego, produkcji zwierzęcej i logistyki. Desouzart występuje często jako prelegent na światowych konferencjach, reprezentując punkt widzenia branży południowoamerykańskiej. Wywiad przeprowadził Michał Biliński i opublikowano go 11 czerwca 2025 r. w numerze 46 biuletynu Związku Polskie Mięso.
