StoryEditor

Mercosur: będzie czy nie będzie? „Nie ma na to szans przez dekadę” – mówi ekspert

Osler Desouzart, brazylijsko-francuski ekspert branży mięsnej, nie ma złudzeń: porozumienie handlowe UE–Mercosur nie wejdzie w życie. – Chyba że w Europie wybuchnie wojna – podkreśla w rozmowie z „Mięsnymi Faktami”.

11.06.2025., 12:42h

W najnowszym numerze branżowego biuletynu „Mięsne Fakty” ukazał się wywiad z Oslerem Desouzartem – prezesem OD Consulting, specjalistą od globalnego rynku mięsa, posiadającym obywatelstwo brazylijskie i francuskie. Jego ocena przyszłości porozumienia UE–Mercosur jest jednoznaczna. 

Nie wierzę, że umowa wejdzie w życie. Jestem gotów się o to założyć – mówi Desouzart. – W ciągu najbliższej dekady nie ma na to szans, chyba że w Europie wydarzy się katastrofa, np. wojna, która zrujnuje unijny system rolno-spożywczy. 

Jego zdaniem główną barierą nie są technikalia czy nierówności w standardach produkcji, ale postawa polityczna dwóch kluczowych krajów UE. 

Francja i Niemcy nigdy nie pozwolą Brazylii na swobodny dostęp do rynku. Zawsze znajdzie się pretekst, by zablokować jakiś produkt. Tak działa system Unii – zaznacza. 

Desouzart uważa, że Unia stosuje „protekcjonizm zdublowany”, ale nie krytykuje tego podejścia. – Bronią swoich interesów. Polska powinna robić to samo. 

Ekspert ostrzega, że polski sektor mięsny za rzadko zabiera głos, choć ma ku temu podstawy. – Macie koszt produkcji wyższy niż w Brazylii, więc zagrożenie jest realne. Ale nie wystarczy protest – trzeba mieć silne, zjednoczone organizacje, które potrafią mówić jednym głosem

OD Consulting to firma konsultingowa założona przez Oslera Desouzarta, specjalizująca się w analizie rynku mięsa i żywności na poziomie globalnym. Zajmuje się doradztwem strategicznym dla sektora rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem handlu międzynarodowego, produkcji zwierzęcej i logistyki. Desouzart występuje często jako prelegent na światowych konferencjach, reprezentując punkt widzenia branży południowoamerykańskiej. Wywiad przeprowadził Michał Biliński i opublikowano go 11 czerwca 2025 r. w numerze 46 biuletynu Związku Polskie Mięso

Albert Katana
Autor Artykułu:Albert Katana
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:53