StoryEditor

Rolnik na "tacierzyńskim": cesja macierzyńskiego z ZUS do KRUS

Nasz Czytelnik jest rolnikiem ubezpieczonym w KRUS, jego żona w ZUS. Żona po urodzeniu dziecka chce wrócić do pracy i scedować na meżą pobieranie zasiłku macierzyńskiego. Czy KRUS będzie kontynuować wypłatę zasiłku macierzyńskiego?
22.09.2023., 09:09h

Żona ubezpieczona w ZUS, mąż w KRUS

Jestem rolnikiem ubezpieczonym z mocy ustawy w KRUS. Moja żona jest ubezpieczona w ZUS z tytułu zatrudnienia. W bieżącym roku urodziła dziecko i przebywa na zasiłku macierzyńskim. Po przeszło 3 miesiącach żona chce wrócić do pracy i scedować na mnie pobieranie zasiłku macierzyńskiego. Czy KRUS będzie mnie kontynuować wypłatę zasiłku macierzyńskiego, kiedy żona wróci do pracy? Sąsiad powiedział, że był w takiej samej sytuacji jak ja i KRUS odmówiła mu prawa do zasiłku macierzyńskiego. Czy to prawda?

Mateusz G. (woj. wielkopolskie)

Czy można scedować zasiłek macierzyński?

Zgodnie z art. 35, ust. 2, pkt 1 ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (DzU z 2023 r., poz. 208 ze zm.) zasiłek macierzyński przysługuje ojcu dziecka w przypadku skrócenia okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego na wniosek matki, po wykorzystaniu przez nią tego świadczenia za okres co najmniej 14 tygodni od dnia urodzenia dziecka. W świetle orzecznictwa sądowego powołany przepis daje podstawę do przyznania zasiłku macierzyńskiego ubezpieczonemu w KRUS ojcu dziecka również w przypadku, gdy matka ubezpieczona w ZUS sk...

Pozostało 30% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 13:53