StoryEditor

Odmowa prawa do świadczenia dla sołtysa

Naszemu czytelnikowi KRUS odmówiła prawa do świadczenia dla Sołtysa, którą pełnił ponad 8 lat, ale nie miał pełnych dwóch kadencji. Czy decyzja została wydana zgodnie z przepisami?
12.09.2023., 11:09h

Pytanie Czytelnika: KRUS odmówiła mi prawa do świadczenia, bo pełniłem funkcję ponad 8 lat, ale nie miałem dwóch pełnych kadencji. Czy decyzja została wydana zgodnie z przepisami?

- Pobieram emeryturę rolniczą z KRUS. Przez 8 lat pełniłem funkcję sołtysa. Złożyłem w KRUS wniosek o świadczenie pieniężne z tytułu sprawowanej funkcji wraz z zaświadczeniem wójta, że pierwsza kadencja trwała 5 lat – od października 1992 r. do 25 września 1997 r. Drugą kadencję, która trwała w ciągłości od 26 września 1997 r. do 20 września 2002 r. zakończyłem miesiąc wcześniej, ponieważ musiałem zrezygnować z funkcji sołtysa z uwagi na stan zdrowia. KRUS odmówiła mi prawa do świadczenia, bo pełniłem funkcję ponad 8 lat, ale nie miałem dwóch pełnych kadencji. Czy decyzja została wydana zgodnie z przepisami?

Odpowiedź ekspertki KRUS: Zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z 26 maja 2023 r. o świadczeniu pieniężnym z tytułu pełnienia funkcji sołtysa (DzU z 2023 r., poz. 1073), świadczenie przysługuje osobie, która spełnia łącznie następujące warunki:

  • pełniła funkcję sołtysa na podstawie ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym przez...
Pozostało 36% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 05:14