StoryEditor

Umowa zlecenie a ubezpieczenie KRUS

  Rolnicy, ubezpieczeni w KRUS czasami mają możliwość podjęcia dodatkowej pracy. Pojawia się wówczas pytanie, czy na podstawie umowy zlecenia można pozostać ubezpieczonym w KRUS? Odpowiedzi na pytanie naszego Czytelnika udzieliła nasza specjalistka w zakresie KRUS, Ewa Jaworska-Spicak.
16.10.2023., 12:10h

Pytanie Czytelnika: Jestem rolnikiem ubezpieczonym z mocy ustawy w KRUS. Mam 54 lata i 13 lat podlegam ubezpieczeniu społecznemu rolników w KRUS. Wcześniej byłem przez 24 lata ubezpieczony w ZUS. Aktualnie chciałbym podjąć pracę na umowę zlecenie, chociażby na kwartał. Nie chcę jednak zostać wyłączony z ubezpieczenia w KRUS, bo w przyszłości, gdy skończę 65 lat, chciałbym mieć dwie emerytury z KRUS i z ZUS. Czy mogę pracować na umowie zleceniu i pozostać ubezpieczony w KRUS?

W świetle art. 5b ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (DzU z 2023 r., poz. 208 ze zm.), rolnicy i domownicy podlegają ubezpieczeniu społecznemu rolników pomimo objęcia ich ubezpieczeniem społecznym w ZUS z tytułu wykonywania umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie jest wydawana w terminie 60 dni od dnia złożenia wniosku o jego przyznanie. Prawo do świadczenia powstaje od spełnienia warunków niezbędnych do jego przyznania, nie wcześniej jednak niż od pierwszego dnia miesiąca, w którym został złożony wniosek. W pana sytuacji z uwagi na fakt wystąpienia z wnioskiem do KRUS o ponowne rozpatrzenie sprawy w sierpniu br. (przyznane zostanie pa...

Pozostało 55% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 05:08