Tönnies reorganizuje produkcję i zamyka zakład po Vionie
Produkcji wieprzowiny w Ahlen nie udało się skonsolidować nawet pod nowym parasolem korporacyjnym. Tönnies przejął zakład od konkurencyjnej firmy Vion dopiero na początku 2024 roku, o czym przeczytasz TUTAJ. Teraz Tönnies Lebensmittel, jako część Premium Food Group, ogłasza, że skonsoliduje produkcję szynki i w związku z tym zamknie swój zakład w Ahlen. Zamknięcie dotyczy ponad 200 pracowników.
Jak wyjaśnia firma, jest to „strategiczna decyzja na przyszłość”, aby zorganizować przetwórstwo i produkcję szynki z Rheda i Sögel (Dolna Saksonia) od 1 czerwca 2025 roku. Większości pracowników Ahlen otrzyma oferty pracy w zakładzie Rheda.
Produkcja szynki okazała się zbyt mała, by utrzymać zakład
- Kontynuowaliśmy prowadzenie działalności niezależnie od momentu przejęcia. Jednak ostatnio nie byliśmy w stanie utrzymać wysokiego wykorzystania mocy produkcyjnych. Dlatego fuzja w Rheda jest jedyną opcją – mówi Frank Böckenkötter, dyrektor zarządzający Ahlen Meat Center. Kieruje fuzją w Rhedzie.
- Cieszymy się, że możemy zaoferować pracę większości naszych 210 współpracowników – wyjaśnia Christian Nottbrock, dyrektor zarządzający Tönnies Lebensmittel.
Pracownicy, którzy mają mieszkanie służbowe, mogą pozostać w swoich obecnych mieszkaniach i nie muszą się przeprowadzać. Zapewniony jest transport do nowego miejsca pracy: „Mimo to jesteśmy świadomi nadchodzących zmian i konsekwencji dla wszystkich zaangażowanych i będziemy je uważnie monitorować w sposób odpowiedzialny”.
Placówka w Ahlen będzie stopniowo zamykana. Maszyny i urządzenia są albo wykorzystywane w innych lokalizacjach, albo sprzedawane. Firma poinformowała, że obecnie rozważa różne możliwe zastosowania budynku.
Źródło: topagrar.com
