StoryEditor

Sprawiedliwy podział zysków dla producentów prosiąt i tuczników. Czy ten model ustabilizuje rynek świń?

Dr Łukasz Kryszak z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu zaprezentował algorytm wyliczania oraz podziału zysków i strat producentów prosiąt i tuczników. To system, który – wdrożony w polskich chlewniach – mógłby pomóc w ustabilizowaniu sytuacji na rynku. Na czym polega?

03.12.2025., 16:33h

Sprawiedliwy zysk dla producenta tucznika i warchlaka?

Na rynku świń obecnie sytuacja jest trudna. Rolnicy sprzedają tuczniki po 4,5 zł/kg w wadze żywej i 6 zł/kg wbc, a wstawiali prosięta do tuczu po 450–500 zł/szt., co oznacza, że ponoszą straty. Teraz prosięta są tańsze – 230–260 zł/szt. – i z kolei producenci prosiąt mają problem z pokryciem kosztów produkcji. Tak jest od zawsze na rynku świń i eksperci postanowili to zmienić, aby podział zysków był proporcjonalny.

Łukasz Kryszak z UE w Poznaniu uważa, że współpraca pomiędzy producentami warchlaków i tuczników oraz rozliczanie się na zasadach algorytmu pomagają złagodzić niestabilność i pozwalają sprawiedliwie dzielić się zyskami.

image
FOTO: Ahm

– Rozwiązanie, które dzisiaj prezentowałem, pozwala wyliczyć zysk w całym łańcuchu produkcyjnym, a następnie podzielić go według ustalonych proporcji, dzięki czemu gwarantujemy, że obie strony solidarnie będą uczestniczyły w podziale zarówno zysków, jak i strat. To rozwiązanie z jednej strony integruje producentów, zbliża ich do siebie, ale też gwarantuje większą stabilność, bezpieczeństwo i przewidywalność działalności dla obu stron – wyjaśnił dr Łukasz Kryszak podczas rozmowy z red. Dominiką Stancelewską podczas X Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu. 

Założeniem algorytmu jest przesunięcie części rozliczenia sprzedaży warchlaka na okres po sprzedaży tucznika. Producent prosiąt otrzymuje środki w dwóch transzach – pierwszą, pokrywającą koszty, oraz drugą po sprzedaży tucznika przez rolnika, który kupił od niego zwierzę do tuczu. Podział zysków jest wówczas równomierny.

Jest to rozwiązanie, które z powodzeniem wykorzystuje już około 40 rolników w ramach AgroIntegracji. Jego celem jest stabilizacja rynku tuczników i prosiąt, dzięki czemu jeden segment wspiera drugi, a rynek staje się bardziej przewidywalny. Więcej o tym w styczniowym wydaniu "top agrar Polska".

Jak poprawić opłacalność produkcji?

Opłacalność produkcji w ostatnim czasie nie jest zadowalająca, a dla producentów świń nastały trudne czasy i nie są to już tylko "cykle świńskie". Pojawia się pytanie, czy jest jeszcze coś, co można zrobić, aby poprawić tę opłacalność.

– Oczywiście jedną z kwestii jest dążenie do ograniczania kosztów, co można osiągnąć poprzez unowocześnianie produkcji, wprowadzanie korzystnych rozwiązań z zakresu zootechniki i organizacji produkcji. Jednak znacznie łatwiej jest działać w ten sposób – także na rzecz ograniczania kosztów czy negocjowania cen sprzedaży – jeżeli działamy razem. Dlatego na pewno integracja, szczególnie pozioma, w ramach grup producentów rolnych czy organizacji producentów rolnych, jest podstawowym sposobem na to, żeby rolnicy mieli po prostu większą siłę przetargową i żeby nie działali w pojedynkę, tylko wspólnie negocjowali – zaznaczył dr Kryszak.

Czarny PR w hodowli: czy rolnicy powinni się obawiać?

Łukasz Kryszak podkreślił, że na pewno trzeba tę kwestię brać pod uwagę.

– Rzeczywiście obserwujemy, że mimo iż pojawia się dużo negatywnych informacji o samej produkcji zwierzęcej, także o jej skutkach, pojawiają się trendy konsumenckie, które zachęcają do ograniczania spożycia mięsa albo w ogóle do jego niespożywania – mówił ekspert z UE w Poznaniu.

Zaznaczył jednak, że nadal są to trendy dość marginalne, przynajmniej w Polsce.

– Twarde dane, chociażby te publikowane przez GUS, pokazują, że konsumpcja mięsa utrzymuje się na bardzo podobnym poziomie. Rok do roku są oczywiście wahania, ale trudno mówić tutaj o wyraźnym trendzie spadkowym. Nic nie wskazuje na to, żeby w ciągu najbliższych kilku lat ten trend przyspieszył – podkreślił ekspert i dodał, że należy dążyć do poprawy zrównoważenia produkcji oraz pokazywać, że może być ona prowadzona w sposób odpowiedzialny wobec środowiska.

Zobacz cały wywiad!

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 09:34