StoryEditor

Uwaga producenci świń! Nabór trwa tylko do 15 września

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wraz z Krajowym Związkiem Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży organizuje kolejną, już czwartą edycję Akademii Produkcji Prosiąt. Zobacz szczegóły!

04.09.2025., 15:35h

Celem kursu jest podniesienie kompetencji osób zarządzających fermami trzody chlewnej poprzez dostęp do aktualnej wiedzy technologicznej i praktycznych rozwiązań. Działania te mają wspierać rozwój nowoczesnych i efektywnych metod produkcji zgodnych z zasadami profilaktyki zdrowotnej stad, dobrostanu zwierząt oraz troski o środowisko naturalne.

Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?

Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Jeszcze w roku 1996 Polska populacja świń porównywalna była z populacją europejskiego lidera – Hiszpanii, której populacja aktualnie jest 3,5 krotnie większa od polskiej populacji.

Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny na świecie i drugi największy importer prosiąt na świecie po Niemcach, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.

Dlatego Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wraz z Krajowym Związkiem Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.

W tej edycji w okresie pomiędzy 1/09/2025 a 28/02/2026 zaplanowanych jest pięć zjazdów wykładowych m.in. w Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie obejmujących ok. 100 godzin wykładów i warsztatów tematycznych. Zaplanowany jest również 3 dniowy wyjazd studyjny do Danii obejmujący zarówno część teoretyczną jak i praktyczną technologii produkcji prosiąt.

Zajęcia poprowadzą fachowcy branżowi z Polski, posiadający ogromne doświadczenie branżowe.

Wśród nich: prof. Zygmunt Pejsak (UR Kraków); prof. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań); prof. Anna Rząsa (UP Wrocław); prof. Marcin Arciszewski (UP Lublin); prof. Tomasz Schwarz (UR Kraków); dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna); dr n. wet. Artur Jabłoński (SGGW Warszawa); prof. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń); prof. Roman Kołacz (UMK Toruń).

Organizatorzy informują, że w programie zapewniony jest również bezpośredni kontakt ze zwierzętami i rzeczywistością produkcyjną.

Termin i miejsce:

Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 15:00, w sobotę 8-11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.

Terminy i miejsca zjazdów:

  • I zjazd   03.10.- 05.10.2025 UP w Poznaniu
  • II zjazd 17.10.-19.10.2025 UP w Zaworach gm. Książ Wlkp.
  • III zjazd 22.10.-26.10.2025 wyjazd studyjny Dania
  • IV zjazd 07.11.-09.11.2025 UPP we Wrocławiu
  • V zjazd 05.12.-07.12.2025 w Krakowie
  • VI zjazd 14.12.2025 UP w Poznaniu

Jak złożyć wniosek? 

Wniosek udziału w kursie należy uzupełnić, wydrukować, podpisać, a następnie skan dokumentów (wraz z wymaganymi załącznikami) przesłać do 15.09.2025 r. na adres mailowy:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,  

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dokumenty w wersji papierowej prosimy przesłać pocztą tradycyjną do 30. września na adres poniżej lub alternatywnie przekazać podczas pierwszego zjazdu w Poznaniu 03.10.2025r.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

ul. Wojska Polskiego 28

60-637 Poznań

z dopiskiem „Akademia Produkcji Prosiąt”.

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 19:09