StoryEditor

Czy rolnik ubezpieczony w KRUS może podjąć dodatkową pracę?

Pytanie: Jestem ubezpieczonym rolnikiem z mocy ustawy w KRUS. Prowadzę gospodarstwo rolne o powierzchni 20 ha przeliczeniowych, nastawione na produkcję roślinną. W sezonie zimowym chciałbym podjąć pracę na umowę zlecenie lub o dzieło i jednocześnie nadal podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników. Czy to możliwe?
16.02.2018., 16:02h
Odpowiedź: Zgodnie z art. 5b ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn. Dz. U z 2017, poz.2336), w brzmieniu ustalonym od 31.12.2016r., rolnicy i domownicy podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy (obowiązkowo), pomimo objęcia ich ubezpieczeniem społecznym w ZUS z tytułu wykonywania umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczeniu usług, do których stosuje się przepisy dotyczące zlecenia oraz pełnienia funkcji w radzie nadzorczej, podlegają nadal ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresie wykonywania ww. umowy, jeżeli przychód osiągany z tytułu umowy w rozliczeniu miesięcznym nie przekracza kwoty równej minimalnemu wynagrodzeniu za pracę, ustalonemu na podstawie odrębnych przepisów.

Od 1 stycznia 2018 r. kwota minimalnego wynagrodzenia wynosi 2.100 zł brutto. Wobec powyższego, jeżeli podejmie Pan pracę na umowę zlecenie, aby nadal pozostać w ubezpieczeniu społecznym rolników, osiągany przez Pana przychód w rozliczeniu miesięcznym nie może przekroczyć 2.100 zł. brutto.

Natomiast, jeśli chodzi o umowę o dzieło, której wykonywanie nie rodzi obowią...
Pozostało 36% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 06:11