StoryEditor

Umowa dzierżawy przy zasiewach

Pytanie: Wydzierżawiłem grunt od ANR, który obejmę po tegorocznych zbiorach. Czy Agencja ma prawo żądać ode mnie zwrotu pieniędzy na dokonane orki lub zasiewy?
30.08.2017., 10:08h
W tej sytuacji możliwe jest, że w ten sposób Agencja przerzuca na dzierżawcę koszty tych czynności, które musiała pokryć poprzedniemu dzierżawcy. Wydzierżawiający nie ma jednak prawa żądać od dzierżawcy zwrotu wskazanych kosztów, jeśli obowiązek ten nie wynika z treści umowy dzierżawy.


Inaczej wygląda sytuacja, gdy umowa dzierżawy gruntu rolnego wygasa. Zgodnie z treścią art. 705 Kodeksu cywilnego, po zakończeniu umowy dzierżawy dzierżawca powinien zwrócić przedmiot dzierżawy w stanie, jaki wynika z przepisów o wykonywaniu dzierżawy. Ów zapis oznacza, że dzierżawca winien zwrócić przedmiot w takim stanie, jaki wynika z umowy. Jeśli umowa o tym nie stanowi − w stanie umożliwiającym korzystanie z niej zgodnie z przeznaczeniem i w stanie nie gorszym, aniżeli w chwili jej obejmowania. Obejmując ziemię zaoraną bądź z zasiewami dzierżawca winien się liczyć z tym, że będzie zobowiązany zwrócić ją w takim samym stanie. W przeciwnym przypadku wydzierżawiający będzie mógł domagać się stosownej rekompensaty.


Warto zwrócić uwagę również na treść art. 706 Kodeksu cywilnego. Przepis ten uprawnia dzierżawcę do otrzymania rekompens...
Pozostało 37% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 22:21