StoryEditor

Wystarczy 1000 m2

Od końca września do ostatnich dni maja wciąż cebula, a z niej szczypior.
03.11.2014., 12:11h

Każdego roku do pięciu tuneli państwa Marcinów trafia około 50 ton cebuli, wyjeżdża z nich 190 tys. pęczków. To doskonale zorganizowana fabryka cebulowej zieleniny.

Gospodarstwo Heleny i Andrzeja Marcinów szczypiorem stoi. Całość gospodarstwa położonego na obrzeżach Oławy (Dolnośląskie) to tylko 1 ha gruntu, z czego jedynie 1000 m2 jest wykorzystywane pod uprawę. Marcinowie są już trzecim pokoleniem gospodarującym na tej ziemi. Zaczęli w 1980 r. Powodzenie zapoczątkowanego profilu gospodarstwa nie wynika z ogrodniczego wykształcenia właścicieli (pan Andrzej ma wykształcenie technicznie) tylko dobrego pomysłu, organizacji i wielkiej pracowitości.

Liczone podwójnie: Właściciel postawił pięć tuneli o wymiarach 7 × 30 m każdy. Skoro powierzchnia gospodarstwa jest ograniczona, trzeba było pomyśleć o uprawie dwupoziomowej...

Więcej przeczytasz w numerze 4/2014 dodatku specjalnego "top warzywa Premium", dostępnego tylko z miesięcznikiem "top agrar Polska".

Nie masz jeszcze prenumeraty? Kliknij TUTAJ i zamów!

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 08:55