Lucerna jest niezastąpionym źródłem białka w paszy. Jednak, aby uzyskiwać z niej paszę wysokiej jakości i zapewnić trwałość lucernika, trzeba poszukać najlepszego rozwiązania w swoim gospodarstwie – mówi Stanisław Grzegorzewski, prowadzący wraz z synami gospodarstwo na Powiślu w Jurkowicach Pierwszych (pow. sztumski).
W ponad 800-hektrowym gospodarstwie położonym na malowniczym polodowcowym, ale mocno pagórkowatym terenie, utrzymywanych jest 355 dojnych krów, od których rocznie sprzedaje 4 mln litrów mleka do Polmleku (dostarcza mleko na produkty koszerne). Bazą paszową oprócz lucerny (30 ha) są także trwałe użytki zielone położone na glebach torfowych (30 ha) wraz z dzierżawą dodatkowych 30 ha łąk oraz kukurydza (130 ha), ale także mieszanki zbożowo-strączkowe (45 ha) z przeznaczeniem na kiszonkę. Oprócz tego na ok. 400 ha zasiana jest pszenica ozima oraz na 150 ha buraki cukrowe. W tym roku także zasiane jest 45 ha pszenicy jarej.