StoryEditor

Rozszerzenie RHD - 51% żywności ekologicznej i lokalnej trafi do szpitali?

Rolniczy handel detaliczny – RHD do polskiego porządku prawnego został wprowadzony w roku 2017, od tego czasu nastąpił aż 13-krotny wzrost liczby podmiotów zainteresowanych tą formą sprzedaży żywności. Zdaniem posłów należy dalej pracować nad rozszerzeniem sprzedaży produktów RHD m.in. o szpitale oraz szkoły.
12.04.2024., 08:12h

RHD zostało wprowadzone do polskiego porządku prawnego na początku 2017r. na wniosek rolników i organizacji rolniczych.

Czym jest Rolniczy Handel Detaliczny - RHD?

Zgodnie z definicją pojęcie „rolniczy handel detaliczny” oznacza handel detaliczny polegający na produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym oraz zbywaniu tej żywności konsumentowi finalnemu lub zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (takim jak np. sklepy, restauracje, stołówki, itp.).

Zobacz także: Czy rolnik musi mieć kasę fiskalną przy sprzedaży RHD?

- Dla RHD obowiązują mniej rygorystyczne wymagania higieniczne niż te, które dotyczą zakładów prowadzących produkcję żywności na dużą skalę. Przy czym trzeba podkreślić, że zachowywane są podstawowe zasady i wymogi gwarantujące bezpieczeństwo konsumentów – mówił w Sejmie wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak.

Zaletą tworzenia RHD jest także skrócona procedura uzyskiwania uprawnień do prowadzenia działalności (rejestracja, nie zaś zatwierdzenie zakładu, zwolnienie z obowiązku sporządzania projektu technologicznego zakładu).

Rośnie zainteresowanie - 13-krotny wzrost liczby podmiotów prowadzących RHD

Działalność RHD od samego początku jej wprowadzenia w Polsce cieszy się dużym zainteresowaniem wśród rolników. Liczba podmiotów prowadzących RHD systematycznie wzrasta i aktualnie wynosi 22 273.  W ciągu ostatnich 7 lat nastąpił 13-krotny wzrost liczby podmiotów prowadzących RHD (w 2017 r. liczba ta wynosiła 1633). Dla porównania: liczba podmiotów prowadzących w Polsce sprzedaż bezpośrednią (funkcjonującą od 2003 r.) wynosi - 16 104, zaś działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (funkcjonującą od 2007 r.) – 1055.

Rozszerzyć RHD - żywność ekologiczna i lokalna w szpitalach

Podczas debaty posłowie postulowali rozszerzenie możliwości sprzedaży produktów z RHD. Ich zdaniem możliwość zaopatrywanie się w taką żywność powinny mieć także szpitale.

- Nie ma lepszej żywności dla chorujących jak z bezpiecznego, polskiego rolnictwa - mówiła posłanka Alicja Chybicka z PO.

- Chodzi o to, aby placówki żywienia zbiorowego miały zalecenie, by preferować żywność ekologiczną i żywność pochodzącą z RHD – kontynuował Jan Krzysztof Ardanowski.

image

Kozi Dar i Rolnicy z Okolicy - sklep z żywnością prosto z gospodarstwa

Poseł Jarosław Sachajko zwrócił uwagę, że w Sejmie jest już złożona taka ustawa.

– Zakłada ona, żeby w zamówieniach publicznych był obowiązek kupowania 51% żywności ekologicznej i lokalnej. Wtedy mamy żywność najwyższej jakości, która leczy a nie tylko wypełnia żołądki – mówił J. Sachajko.

Nie tylko RHD

RHD jest jedną z kilku form działalności, w ramach których rolnicy mogą produkować żywność w gospodarstwach na małą skalę i wprowadzać ją na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, na uproszczonych zasadach z zakresu prawa żywnościowego. Oprócz RHD, w ramach krótkich łańcuchów dostaw rolnicy mogą wprowadzać na rynek żywność w ramach takich form działalności jak:

  • sprzedaż bezpośrednia,
  • dostawy bezpośrednie,
  • działalność marginalna, lokalna i ograniczona.

wk

fot:envato

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat Redaktorka portalu topagrar.pl, specjalistka ds. rynku nawozów i uprawy roślin
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 11:33