StoryEditor

Pszenica CRISPR, która sama „produkuje” nawóz. Przełom UC Davis może zmienić rolnictwo

Naukowcy z UC Davis stworzyli pszenicę CRISPR, która pobudza bakterie glebowe do naturalnego wiązania azotu. Roślina sama wytwarza część potrzebnego nawozu, co może obniżyć koszty, zwiększyć plony i ograniczyć zanieczyszczenie środowiska.

07.12.2025., 10:00h

Naukowcy z UC Davis wyhodowali pszenicę, która "zachęca" bakterie glebowe do przekształcania azotu atmosferycznego w nawóz nadający się do roślin.

Wspominaliśmy o tym już wcześniej przy okazji tego artykułu: Podwójna oszczędność? Wyhodowano pszenicę, która produkuje własny nawóz Teraz pojawiło się wiecej szczegółów. 

Pszenica produkująca nawóz

Jak to działa? Naturalny związek w roślinie został wzmocniony, przez co pszenica pobudza tworzenie biofilmów przez bakterie umożliwiające wiązanie azotu.

- Ten przełom może ograniczyć zużycie nawozów, zmniejszyć zanieczyszczenie i zwiększyć plony. Daje to również ogromne potencjalne oszczędności dla rolników na całym świecie. Naukowcy wzbogacili pszenicę CRISPR, aby uwolnić dodatkową apigeninę, stymulując bakterie glebowe do naturalnego wiązania azotu - podaje sciencedaily. 

Grupa badawcza kierowana przez Eduardo Blumwalda, wybitnego profesora w Katedrze Nauk o Roślinach, korzysta z narzędzia do edycji genów CRISPR. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Plant Biotechnology Journal.

Bezpieczeństwo żywnościowe

Taki postęp w hodowli dla wielu regionów świata może wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa żywnosciowego.

- W Afryce ludzie nie używają nawozów, bo nie mają pieniędzy, a gospodarstwa są małe, nie większe niż sześć do ośmiu akrów – powiedział Blumwald. - Wyobraź sobie, że sadzisz rośliny, które stymulują bakterie w glebie, by naturalnie tworzyć nawóz, którego uprawy potrzebują. Wow! To duża różnica! - czytamy na sciencedaily.

Podobne prace prowadzone były wcześniej na bazie ryżu i mają zostać rozszerzone na inne gatunki zbóż.

Pszenica jest jednak drugim najczęściej produkowanym zbożem na świecie i w jej uprawie nawozy azotowe stanowią największy udział w zużyciu, około 18% z całkowitej produkcji na świecie.

Rośliny zazwyczaj pobierają do około 50% zastosowanego azotu z nawozu, a pozostała część pozostaje w środowisku, negatywnie na niego oddziałowując. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich nawozów i ich racjonalne dawkowanie, chociażby na podstawie wykonanych badań glebowych.

image

Europa Północna staje się nowym zagłębiem uprawy owsa dzięki ociepleniu klimatu

Pszenica, która w części produkowałaby sama dla siebie nawozów azotowy byłaby rozwiązaniem, które wpłynęłoby pozytywnie na środowisko, ale i na portfel rolnika.

 

Patrycja Bernat

Fot: Jacek Daleszyński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. grudzień 2025 10:02