StoryEditor

Efektywne i tanie żywienie świń – czy to dziś możliwe?

Rekordowo wysokie ceny surowców paszowych i samych mieszanek zmuszają żywieniowców do intensywnego szukania oszczędności. Jakie rady dla hodowców ma prof. Krzysztof Lipiński? Sprawdź w wywiadzie!  
09.07.2022., 10:07h

Żyjemy w innej rzeczywistości. ASF, epidemia COVID-19 i wojna w Ukrainie przemodelowały to, co się dzieje w produkcji zwierzęcej.

Zdrożały wszystkie surowce paszowe. Poekstrakcyjna śruta sojowa z 1400 zł wskoczyła na 3000 zł/t – mówi prof. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olej sojowy z 3000 zł/1000 l zdrożał do niewyobrażalnej stawki 9000 zł/1000 l. To samo dotyczy fosforanów jednowapniowych.

Pokazuje to skalę problemów, z którymi dziś mierzą się rolnicy i żywieniowcy. Jednak cena pasz to nie wszystko. Pojawił się wcześniej niewystępujący problem, tj. dostępność surowców paszowych. Jakie sugestie ma świat nauki dla praktyki?

pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 21:30