Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>Żywienie świń>

Efektywne i tanie żywienie świń – czy to dziś możliwe?

Rekordowo wysokie ceny surowców paszowych i samych mieszanek zmuszają żywieniowców do intensywnego szukania oszczędności. Jakie rady dla hodowców ma prof. Krzysztof Lipiński? Sprawdź w wywiadzie!

 

Paulina Janusz-Twardowska9 lipca 2022, 10:23

Żyjemy w innej rzeczywistości. ASF, epidemia COVID-19 i wojna w Ukrainie przemodelowały to, co się dzieje w produkcji zwierzęcej.

Zdrożały wszystkie surowce paszowe. Poekstrakcyjna śruta sojowa z 1400 zł wskoczyła na 3000 zł/t – mówi prof. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olej sojowy z 3000 zł/1000 l zdrożał do niewyobrażalnej stawki 9000 zł/1000 l. To samo dotyczy fosforanów jednowapniowych.

Pokazuje to skalę problemów, z którymi dziś mierzą się rolnicy i żywieniowcy. Jednak cena pasz to nie wszystko. Pojawił się wcześniej niewystępujący problem, tj. dostępność surowców paszowych. Jakie sugestie ma świat nauki dla praktyki?

pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)