StoryEditor

Owady w paszy dla prosiąt zwiększają jej smakowitość

W żywieniu prosiąt coraz częściej sięga się po rozwiązania inspirowane naturą. Badania firmy Hipromine wykazały, że dodatek larw Hermetia illucens w paszy dla prosiąt poprawia jej smakowitość oraz wpływa pozytywnie na zdrowotność i wyniki produkcyjne zwierząt.

17.06.2025., 09:41h

Podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie mieliśmy okazję porozmawiać z prof. Damianem Józefiakiem – pracownikiem Katedry Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu i członkiem zarządu firmy Hipromine. Tematem rozmowy było nowatorskie, a zarazem oparte na naturze podejście do żywienia prosiąt z wykorzystaniem owadów.

– To nie jest nic zupełnie nowego – świnie od wieków ryją w ziemi i instynktownie poszukują owadów. My tylko wracamy do tego, co dyktuje natura. Zidentyfikowaliśmy ponad 500 naturalnie występujących związków smakowo-zapachowych w larwach Hermetia illucens. Obecnie pracujemy nad tym, by w procesie ich przetwarzania odpowiednio uwydatnić te substancje – zarówno pod względem ilości, jak i formy – tak aby uzyskać możliwie najbardziej atrakcyjny dla zwierząt profil sensoryczny – mówił prof. Józefiak.

Zobacz także: Pekin gra na zwłokę? Śledztwo ws. wieprzowiny z UE przedłużone

Owadzie larwy, a szczególnie larwy hermetii, są źródłem nie tylko bioaktywnych substancji wspierających zdrowie i wzrost, ale również naturalnych aromatów, które zwiększają atrakcyjność paszy. Produkt „Umami Boost” – jak sama nazwa wskazuje – działa na zmysły smakowe prosiąt, znacząco poprawiając pobranie paszy w kluczowym okresie okołoodsadzeniowym.

Obecnie trwają również badania nad potencjałem zastosowania larw w żywieniu loch, szczególnie w okresie laktacji, gdzie może pomóc przełamać problem spadku apetytu po porodzie.

Chcesz wiedzieć więcej o zaletach wykorzystania owadów w żywieniu świń? Obejrzyj cały wywiad!

image

Nietypowy system utrzymania świń. Korea Południowa idzie w ślady Chin

Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 22:52