Podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie mieliśmy okazję porozmawiać z prof. Damianem Józefiakiem – pracownikiem Katedry Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu i członkiem zarządu firmy Hipromine. Tematem rozmowy było nowatorskie, a zarazem oparte na naturze podejście do żywienia prosiąt z wykorzystaniem owadów.
– To nie jest nic zupełnie nowego – świnie od wieków ryją w ziemi i instynktownie poszukują owadów. My tylko wracamy do tego, co dyktuje natura. Zidentyfikowaliśmy ponad 500 naturalnie występujących związków smakowo-zapachowych w larwach Hermetia illucens. Obecnie pracujemy nad tym, by w procesie ich przetwarzania odpowiednio uwydatnić te substancje – zarówno pod względem ilości, jak i formy – tak aby uzyskać możliwie najbardziej atrakcyjny dla zwierząt profil sensoryczny – mówił prof. Józefiak.
Zobacz także: Pekin gra na zwłokę? Śledztwo ws. wieprzowiny z UE przedłużone
Owadzie larwy, a szczególnie larwy hermetii, są źródłem nie tylko bioaktywnych substancji wspierających zdrowie i wzrost, ale również naturalnych aromatów, które zwiększają atrakcyjność paszy. Produkt „Umami Boost” – jak sama nazwa wskazuje – działa na zmysły smakowe prosiąt, znacząco poprawiając pobranie paszy w kluczowym okresie okołoodsadzeniowym.
Obecnie trwają również badania nad potencjałem zastosowania larw w żywieniu loch, szczególnie w okresie laktacji, gdzie może pomóc przełamać problem spadku apetytu po porodzie.
Chcesz wiedzieć więcej o zaletach wykorzystania owadów w żywieniu świń? Obejrzyj cały wywiad!
