Po latach głębokiego kryzysu, który szczególnie dotknął rynek ekologiczny, sektor żywności bio ponownie zaczyna się stabilizować, a w wielu krajach europejskich widać wyraźne oznaki odbicia. Rosnący popyt konsumencki, poprawa cen skupu oraz większa aktywność handlu detalicznego sugerują, że branża wchodzi w nowy etap odbudowy. Najnowsze dane z Europy pokazują, że rynek ekologiczny stopniowo odzyskuje siłę, choć tempo zmian różni się w zależności od państwa.
Głęboki kryzys we Francji
Francuski sektor rolnictwa ekologicznego zajmuje obecnie około 10% wszystkich gruntów rolnych. Teraz, po czterech latach kryzysu w końcu widać oznaki ożywienia. Francuski rząd obiecał nawet w ciągu pięciu lat podwojenie, powierzchni uprawy ekologicznej, a hojne dotacje dla producentów napędzały konwersje upraw, co nie przekładało się na popyt. Dodając do tego inflację od 2021 roku, gwałtownie rosnące ceny energii oraz spadek konsumpcji, doprowadziło to do kryzysu.
Rosnący popyt na eko
Odczuwalna jest jednak poprawa sytuacji dla rynku EKO. Spożycie żywności ekologicznej rośnie, sprzedaż wzrosła o 4,1% na początku 2025 roku, jak podaje Agence Bio.
- Odbicie jest szczególnie widoczne w wyspecjalizowanych sklepach ekologicznych. Po wzroście sprzedaży w latach 2024 i 2025, Biocoop, francuski lider rynku, planuje otwarcie 160 nowych sklepów w ciągu najbliższych czterech lat, podał Le Monde. Producenci również znów oddychają z ulgą. "Widzę wzrost cen dla producentów, co oznacza popyt" – mówi Corentin Cnudde, doradca sieci rolników ekologicznych w północnej Francji. - Czytamy na stronie Euractiv.
Eko pszenica za 400 euro
We Francji pszenica z uprawy ekologicznej sprzedawana jest za ponad 400 euro za tonę, natomiast konwencjonalna w cenie 200 euro za tonę. Wzrost popytu na produkty ekologiczne spowodował nawet pewne niedobory na rynku w przypadku żyta i soczewicy.
Wzrost sprzedaży w Europie
W Niemczech sprzedaż produktów ekologicznych wzrosła o 5,7% w 2024 roku. We Włoszech natomiast odnotowano wzrost na poziomie 4,5%, a w Danii o 3% według danych instytutu badań nad rolnictwem ekologicznym FiBL.
Bruksela zmieni sektor eko?
We wrześniu br. Christophe Hansen komisarz ds. rolnictwa i żywności UE poinformował, że Komisja Europejska planuje działania, które mają na celu wzmocnienie ram prawnych dla umów handlowych z krajami trzecimi.
Patrycja Bernat
Fot: Marek Kalinowski
