StoryEditor

Ile mięsa wyprodukujemy w 2034 roku? Nowa prognoza FAO i OECD

Nowy raport FAO pokazuje, że do 2034 roku świat będzie jeść więcej mięsa, zwłaszcza drobiu. Sprawdź, jak zmienią się trendy i co to oznacza dla rolników.

Hauke Deeken
21.07.2025., 18:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Ile mięsa wyprodukujemy na świecie do 2034 roku?
  • Dlaczego ludzie jedzą coraz więcej mięsa?
  • Wzrost popularności mięsa drobiowego
  • Czy wieprzowina nadal będzie popularna?
  • Czy wołowina straci na popularności?
  • O ile wzrosną emisje gazów cieplarnianych do 2034 r.?

Ile mięsa wyprodukujemy na świecie do 2034 roku?

Do 2034 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie prawdopodobnie o 13% do szacowanych 406 milionów ton rocznie. Równolegle ma wzrosnąć również konsumpcja poszczególnych rodzajów mięsa: drobiowego o 21%, baraniny o 16%, wołowiny o 13%, a wieprzowiny o 5%. Takie dane przedstawia najnowszy raport Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Zobacz też: Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu: 137 tys. kur do wybicia

Dlaczego ludzie jedzą coraz więcej mięsa?

Według prognoz globalne spożycie mięsa będzie napędzane przede wszystkim wzrostem liczby ludności oraz rosnące dochody, zwłaszcza na rynkach o średnich i wysokich dochodach.

W Unii Europejskiej wołowina, wieprzowina i jagnięcina będzie prawdopodobnie coraz częściej zastępowane drobiem. Oczekuje się, że całkowite spożycie mięsa w przeliczeniu na osobę ma jednak pozostać podobnym poziomie. Największy wzrost konsumpcji mięsa spodziewany jest w Brazylii, Indonezji, na Filipinach, w Stanach Zjednoczonych i Wietnamie. W Afryce konsumpcja mięsa wzrośnie aż o 33%.

Wzrost popularności mięsa drobiowego

Największy udział we wzroście przypadnie mięsu drobiowemu. Według raportu aż 62% dodatkowego światowego spożycia mięsa zostanie pokryte z hodowli kurczaków. Naukowcy przewidują, że drób stanie się głównym źródłem białka dla wielu gospodarstw domowych.

Głównymi przyczynami tego trendu są przystępna cena i dobre właściwości odżywcze kurczaka. Dodatkowo mięso drobiowe spełnia oczekiwania wielu świadomych ekologicznie konsumentów, ponieważ jego produkcja wymaga mniej zasobów i wiąże się z mniejszym wpływem na środowisko.

Czy wieprzowina nadal będzie popularna?

Choć konsumpcja wieprzowiny wzrośnie w nadchodzących latach tylko umiarkowanie, ten rodzaj mięsa nadal będzie jednym z podstawowych elementów światowej diety. Globalnie wieprzowina będzie odpowiadać za 13% dodatkowego spożycia mięsa na świecie.

Spożycie wieprzowiny wzrośnie prawdopodobnie we wszystkich regionach świata – z wyjątkiem Chin, Unii Europejskiej, Japonii i Szwajcarii. W tych krajach konsumpcja już teraz jest wysoka, a na wybory konsumenckie coraz mocniej wpływają kwestie zdrowotne, środowiskowe i społeczne.

Czy wołowina straci na popularności?

W przeciwieństwie do drobiu i wieprzowiny, światowe spożycie wołowiny prawdopodobnie pozostanie na stabilnym poziomie. Zgodnie z prognozami średnia konsumpcja w przeliczeniu na osobę wyniesie około 6 kg rocznie, ponieważ w wielu regionach popyt na ten rodzaj mięsa spada. Tendencja ta wynika głównie z wyższych cen i obaw o środowisko.

Największy spadek konsumpcji wołowiny przewidywany jest w Europie, Ameryce Północnej i Oceanii. Z kolei w Azji i na Bliskim Wschodzie nastąpi niewielki wzrost, napędzany rosnącymi dochodami i rozwojem klasy średniej.

image

Jak radzili sobie rolnicy i przetwórcy w ostatnim półroczu?

O ile wzrosną emisje gazów cieplarnianych do 2034 r.?

Naukowcy przeanalizowali również, jak mogą się rozwinąć globalne emisje gazów cieplarnianych pochodzące z produkcji mięsa. Szacuje się, że do 2034 roku całkowite emisje wzrosną o 6% i osiągną poziom około 3,5 gigaton ekwiwalentu CO2. Największy udział w tym wzroście będzie miała rosnąca produkcja mięsa w Afryce. Dla porównania w Europie emisje mają się zmniejszyć o 7%.

Według badania krajowe inicjatywy promujące niskoemisyjną produkcję zwierzęcą mogą pomóc ograniczyć ten trend. Również poprawa wydajność produkcji i zmniejszenie strat w łańcuchach dostaw mogą przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko.

Źródło: topagrar.com

Hauke DeekenHauke Deeken
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:26