StoryEditor

Alarm na plantacjach soi. Patogeny bakteryjne coraz groźniejsze dla polskich upraw

W wielu województwach wykryto silny wzrost chorób bakteryjnych soi, w tym Pantoea agglomerans, Pantoea ananatis i Pseudomonas viridiflava. Patogeny szybko uszkadzają rośliny i zagrażają kolejnemu sezonowi, zwłaszcza że towarzyszy im wysoka presja chorób grzybowych.

19.11.2025., 15:00h

Straty w plonach i obniżenie jakości roslin

W województwach:

  • wielkopolskim,
  • zachodniopomorskim,
  • warmińsko mazurskim,
  • kujawsko pomorskim i dolnośląskim,

w sezonie 2025 na plantacjach soi potwierdzono obecność bakterii z rodzaju Pantoea, ze szczególnym uwzględnieniem Pantoea agglomerans oraz Pantoea ananatis.

  • Pantoea agglomerans to bakteria, która została niedawno zidentyfikowana jako coraz bardziej istotny patogen soi w Polsce. Jej obecność objawia się w postaci nieregularnych, ciemnych plam zarówno na liściach i łodygach, często z żółtopigmentowymi otoczkami. Choroba negatywnie wpływa na wielkość uzyskiwanych plonów. 
  • Pantoea ananatis z kolei występuje na liściach i pędach soi w Polsce. Jej objawy to brunatne plamy, które otoczone są żółtą obwódką, nekrozy oraz obumieranie tkanek. Rozwojowi choroby sprzyjają takie warunki, jak wysoka wilgotność, temperatura, a także uszkodzenia powstałe na roślinach. 
  • Pseudomonas viridiflava – bakteria ta powoduje plamistość i nekrozy liści, poraża nadziemne częsci roślin soi.

Monitorowanie plantacji soi

Aby ustrzec się przed negatywnymi skutkami chorób w uprawie soi, zaleca się oczywiście regularne monitorowanie plantacji. Warto zminimalizować ryzyko powstawania uszkodzeń mechanicznych, a także pobierać próbki do diagnostyki laboratoryjnej. Konieczna ważna praktyka to stosowanie dobrego płodozmianu i stosowanie zdrowego materiału siewnego.

image

Desykacja soi przy dłuższym okresie wegetacji. Którą substancję wybrać?

- Warto zaznaczyć, że bieżący rok sprzyjał także występowaniu patogenicznych grzybów zarówno na roślinach, jak i na nasionach soi, co doprowadziło do istotnych strat. W uprawach obserwowano m.in. fuzariozy, mączniaka rzekomego (Peronospora manshurica), septoriozę (sprawca Septoria glycines), chwościka soi (sprawca Cercospora sojina) oraz purpurową cerkosporiozę (sprawca Cercospora kikuchii). Na nasionach najczęściej izolowano grzyby z rodzaju Phomopsis. - zaznacza Platforma Sygnalizacji Agrofagów. 

 

Patrycja Bernat

Fot: Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 05:01