StoryEditor

Żywienie świń. Jakie korzyści dla zdrowia ma gryka?

Produkty z gryki mogą być cennym źródłem węglowodanów w diecie zwierząt gospodarskich. Ma ona wysoki, choć rzadko wykorzystywany potencjał. Poznańscy naukowcy sprawdzili, jak wpływa na produkcyjność, zdrowotność i jakość mięsa świń.

prof. Dagmara Łodyga, dr hab. Małgorzata Kasprowicz-Potocka,
dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, UP w Poznaniu
27.07.2025., 08:00h

Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała... – tak pięknie pisał o gryce Adam Mickiewicz w Inwokacji „Pana Tadeusza”. Krajobraz z gryką zachwyca sielankowym urokiem. Pola pokryte drobnymi, białoróżowymi kwiatami tworzą delikatny dywan, rozciągający się aż po horyzont. To charakterystyczny, polski akcent naszych pól.

Zobacz też: Jak taniej żywić świnie?

Gryka, choć botanicznie nie należy do grupy zbóż, od wieków zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej diecie wielu kultur. Doceniana za walory odżywcze i właściwości prozdrowotne, a także miododajność, gości w naszych domach w wielu formach. Jak podkreślają naukowcy, gryka obok amarantusa należy aktualnie do najbardziej obiecujących roślin w kontekście walki z globalnym problemem niedożywienia oraz poprawy jakości diety.

image
Bioaktywne związki obecne w gryce mogą wspomagać trawienie, regulować mikroflorę jelitową oraz redukować stres oksydacyjny.
FOTO: Potocka
...
Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
prof. Dagmara Łodyga, dr hab. Małgorzata Kasprowicz-Potocka,<br/>dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, UP w Poznaniuprof. Dagmara Łodyga, dr hab. Małgorzata Kasprowicz-Potocka,
dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, UP w Poznaniu
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 14:55