Zrównoważony mikrobiom glebowy jest kluczem do zdrowej i żyznej gleby, co przekłada się na lepsze plony. Co wchodzi w jego skład? Bakterie, grzyby, promieniowce, pierwotniaki – w większości pożyteczne żywe mikroorganizmy. Rynek oferuje już szeroką gamę odpowiednich produktów dla rolnictwa, które je zawierają. Jednak ukierunkowane stosowanie tych organizmów, podobnie jak środków ochrony roślin i nawozów, na podstawie analiz i zaleceń potwierdzonych doświadczalnie i praktyką, jest nadal ciągle w sferze życzeniowej.
Co wiemy o naszej glebie, a czego nie wiemy? W połowie XIX wieku Justus von Liebig położył podwaliny pod nowoczesną analizę gleby. Od tego czasu stało się jasne, że odżywianie roślin opiera się na pierwiastkach chemicznych takich jak azot, fosfor i potas. Dzisiaj opieramy się już na bardziej dokładnych analizach gleby, dających także głębszą wiedzę np. o składzie kompleksu sorpcyjnego gleby, czyli udziałowi poszczególnych kationów w ładunku sorpcyjnym. Dzięki temu można zdiagnozować ukryte deficyty ...
