Raport USDA: choć produkcja pszenicy większa, to zapasy spadają

W swoim marcowym raporcie eksperci Departamentu Rolnictwa USDA jeszcze raz zweryfikowali prognozy zbiorów pszenicy i kukurydzy w sezonie 2022/23, zobaczmy co z tych analiz wychodzi.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jak zmieniają się szacunki zbiorów pszenicy?
- ile wyniosą zapasy pszenicy na koniec sezonu?
- jakie są zmiany w prognozach dotyczących zbiorów kukurydzy?
- gdzie będzie największy spadek?
- ile kukurydzy zostanie na koniec sezonu na świecie , a ile w USA?
PSZENICA
Globalne analizy USDA dotyczące pszenicy w sezonie 2022/23 w tym miesiącu przewidują większą produkcję, rosnące konsumpcję i handel oraz niższe zapasy końcowe.
Globalna produkcja pszenicy w porównaniu do poprzedniego raportu wzrosła o 5,1 mln t, do 788,9 mln ton. Amerykańscy eksperci uwzględnili wzrosty dla Kazachstanu, Australii i Indii. Szacunki produkcji dla tych wszystkich trzech krajów są podnoszone na podstawie zaktualizowanych danych rządowych. Produkcja pszenicy w Kazachstanie wynosi obecnie prognozowany na 16,4 mln ton, o 2,4 mln wyżej niż w zeszłym miesiącu i będą to największe zbiory od sezonu 2011/12.
Eksport światowy wzrasta o 1 mln t, do 213,9 mln ton wraz ze wzrostem dla Kazachstanu, Australii i Brazylii, które z nawiązką zrekompensowały spadki w Argentynie i Indiach.
Przewiduje się, że globalne zużycie pszenicy wzrośnie o 2 mln ton do 793,2 mln t, głównie dzięki wzrostowi wykorzystania na cele spożywcze w Indiach, oraz w przemyśle, na paszę i nasiona w Kazachstanie.
Światowy zapasy końcowe zostaną obniżone tylko o 2,1 mln ton, do 267,2 mln ton, ponieważ mniejsze zapasy dla Chin, z nawiązką skompensują wzrosty dla Argentyny, Kazachstanu i Australii.
Kukurydza
W kukurydzy natomiast USDA prognozuje 3,8-milionowy spadek produkcji, która tym razem wyniesie 1 mld 147 mln t.
W USA mamy stabilizację, natomiast zagraniczna produkcja kukurydzy spada i jest związana głównie z korektami w Argentynie, częściowo zrównoważonymi przez wzrosty w Indiach i Paragwaju. Dla Argentyny produkcja jest obniżona o 7 mln t, do 40 mln t, ze względu na utrzymujące się upały i susze w lutym trwające do początku marca, co zmniejsza perspektywy plonów późnej kukurydzy.
Wykorzystanie kukurydzy w tym sezonie spada bardziej od korekty zbiorów. Amerykańscy eksperci spadek zużycia wynoszący 5,6 mln t rozkładają na bardzo różne kraje, ale oszczędzają Chiny. Globalne zużycie kukurydzy w marcowym raporcie spada do 1 mld 157 mln t.
Główne zmiany w światowym handlu na sezon 2022/23 obejmują prognozowany niższy eksport kukurydzy z Argentyny (28 mln t; –7 mln raport/raportu) i Stanów Zjednoczonych ( 47 mln t ; –2 mln t r/r).
Zapasy końcowe kukurydzy lekko drgnęły do góry, wzrastając w porównaniu do poprzedniego raportu o 1,2 mln t. Dzieje się tak, bo spadki na Ukrainie (– 1mln t) i w Brazylii (– 0,5 mln t), są z nadwyżką kompensowane przez wzrost w USA. Amerykańskie zapasy kukurydzy, rosnąc o 2 mln t na koniec sezonu wyniosą 34,1 mln t, a światowe 296,5 mln t.
oprac. Juliusz Urban fot. firmowe