Ceny mleka w Europie rosną, ale tylko lekko. Dlaczego?
Pozytywna dynamika cen w UE utrzymuje się głównie dzięki spadkowi wydajności w wielu państwach. Jednak jednocześnie hamują ją niższe światowe ceny masła i niejednoznaczny popyt na mleko w proszku. Wynika to z analizy Georgija Kuchalejszwilego, eksperta ukraińskiego Stowarzyszenia Producentów Mleka (AVM).
Dane Komisji Europejskiej pokazują, że w lipcu 2025 roku średnia cena mleka surowego w UE wyniosła 53,17 eurocentów za kilogram (ok. 2,26 zł/kg) – o 0,5% więcej niż w czerwcu. To również o 14% więcej niż rok wcześniej.
Jak kształtują się ceny mleka w poszczególnych krajach UE?
W porównaniu z czerwcem ceny w zrosły w 12 państwach członkowskich. Największe wzrosty odnotowano w Belgii – do 56,75 eurocentów (2,42 zł/kg; +7,5%) – i w Słowenii – do 50,90 eurocentów (2,17 zł/kg; +4,2%).
W Polsce rolnicy otrzymywali średnio 53,38 eurocentów za kg, czyli ok. 2,27 zł/kg (+0,5%). Przypomnijmy, że wg danych GUS średnia cena mleka w czerwcu br. wynosiła 2,25 zł/kg. Więcej informacji przeczytasz TUTAJ.
Bez zmiany pozostały ceny m.in. w Niemczech, Danii, Irlandii, Hiszpanii, Włoszech czy Holandii. Z kolei spadki dotknęły 6 krajów – największe na Słowacji (- 8,2%), Litwie (-3,9%) i w Estonii (-3,4%).
Najdroższe mleko surowe w lipcu było na Cyprze i Malcie – odpowiednio 65,70 eurocentów/kg (ok. 2,80 zł/kg) oraz 61,90 eurocentów/kg (ok. 2,64 zł/kg). A w których krajach płacili najmniej w lipcu? Najtańsze mleko było w Rumunii, gdzie stawka wynosiła średnio 41,02 eurocentów/kg (ok. 1,75 zł/kg) i na Słowacji – 44,94 eurocentów/kg (ok. 1,89 zł/kg).
Produkcja mleka spada w części Europy
W 2025 roku produkcja mleka zmniejszyła się w dużych krajach mleczarskich, takich jak Niemcy i Holandia. USDA szacuje jednak, że w lipcu spadek był mniejszy niż rok wcześniej. Wydajność utrzymała się na stabilnym poziomie we Francji i Hiszpanii, a w Irlandii i Polsce nawet wzrosła.
Rynek masła i mleka w proszku wpływa na ceny
Brak większego skoku cen w UE tłumaczy się m.in. osłabieniem światowych notowań masła, co potwierdzają wyniki aukcji GDT. Maleje też popyt na surowiec od producentów mleka w proszku – w UE rośnie produkcja sera i serwatki, ale spada odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Więcej informacji o 385. Sesji na giełdzie GDT i notowaniach cen produktów mleczarskich przeczytasz w artykule:
Jak pisze Georgij Kuchalejszwili, powołując się na Agriland, w pierwszej połowie 2025 r. eksport produktów mlecznych z UE był pozytywny dzięki rynkom Bliskiego Wschodu i Azji Południowo-Wschodniej, choć Chiny ograniczyły zakupy pełnego mleka w proszku o 13% r/r.
Czy Chiny znów zwiększą import?
W dłuższej perspektywie Chiny mogą zwiększyć zakupy mleka w proszku. Ma to związek z rosnącą liczbą mieszkańców miast, wyższą siłą nabywczą i większym spożyciem białka. Rządowe dopłaty do opieki nad dziećmi mogą dodatkowo wspierać konsumpcję mieszanek mlecznych. To mogłoby podnieść globalne ceny i zwiększyć zapotrzebowanie na surowiec z UE.
Na podst. AVM
