Gdzie powstaje największy na świecie zakład mleczarski?
W 2026 roku rozpocznie się budowa największej zintegrowanej mleczarni na świecie. Zakład będzie produkował mleko w proszku i obejmował własną megafarmę. Projekt jest tak duży, że docelowo ma pokryć aż połowę krajowego zapotrzebowania na ten produkt. Oficjalnie ruszy pod koniec 2027 roku.
Gdzie powstanie ten zakład? W miejscu, które dotychczas kojarzyło się raczej z importem niż własną produkcją na dużą skalę – w Algierii.
Zobacz też: Susza w Australii Południowej. Hodowcy ratują się sianem od innych rolników
Algieria stawia na samowystarczalność mleczną
Choć Algieria jest dziś trzecim największym importerem mleka w proszku na świecie, to dzięki inwestycji ma się to zmienić. Rząd algierski wspólnie z katarską firmą Baladna planują stworzyć zakład, który w przyszłości zaspokoi około 50% krajowego popytu. W projekcie uczestniczy także międzynarodowy koncern GEA, który odpowiada za technologię, instalacje i cały proces produkcyjny – od hali udojowej po pakowanie.
Zakład stanie na pustyni i zatrudni 5 tysięcy osób
Nowa mleczarnia powstanie na terenie prowincji Adrar, około 90 kilometrów od jej stolicy (centralna część kraju). Na potrzeby produkcji powstanie farma hodowlana licząca aż 272 tysiące krów i zajmująca 117 tysięcy hektarów. To wszystko w miejscu, które dziś uchodzi za jedno z bardziej suchych i nieprzyjaznych dla hodowli. Dzięki zaawansowanej technologii i ogromnym nakładom (szacowanym na 3,5 miliarda dolarów) ma tam jednak powstać kompleksowy system produkcji mleka i mleka w proszku. Informuje Baladna. Zatrudnienie znajdzie ok. 5000 osób.
Ile mleka w proszku ma produkować nowy zakład?
GEA odpowiada za cały zintegrowany łańcuch produkcyjny. Firma dostarczy sprzęt do doju, instalacje do odparowywania i suszenia mleka, systemy pakujące, a także technologie do filtracji membranowej i obróbki cieplnej. Wykorzystane zostaną rozwiązania z różnych działów firmy – Farm Technologies i Liquid & Powder Technologies – które wspólnie mają zapewnić maksymalną wydajność. Po zakończeniu inwestycji zakład będzie w stanie wyprodukować do 100 tys. ton mleka w proszku rocznie.
Strategiczne partnerstwo Kataru i Algierii
Za projekt odpowiada nowo utworzona spółka Baladna Algeria SPA. Po stronie finansowania stoi katarski Narodowy Fundusz Inwestycyjny, a po stronie wykonawczej Baladna – firma znana z dużych projektów rolniczych, działająca według modelu „od pola do stołu”. Baladna jest już obecna w Katarze, gdzie dostarcza 98% świeżego mleka na rynek krajowy. Teraz, w Algierii, ma powtórzyć ten sukces – tym razem na znacznie większą skalę.
Co to oznacza dla światowego rynku mleka?
Inwestycja w Adrar to nie tylko lokalne wydarzenie. Eksperci spodziewają się, że rozwój produkcji w Algierii może wpłynąć na globalne ceny mleka w proszku – szczególnie jeśli projekt okaże się sukcesem i zostanie rozwinięty dalej. GEA już dziś chwali się, że to największy kontrakt w historii firmy i „projekt latarni morskiej” w dziedzinie bezpieczeństwa żywnościowego.
Na podst. GEA, Baladna
