StoryEditor

Czym jest zjawisko porastania zboża i czy obniża plon?

Zboża na polu, czy przede wszystkim jęczmień ozimy jest gotowy do zbioru. W zeszłym tygodniu udało się większości skończyć małe żniwa, ale nadeszły intensywne opady deszczu, które opóźnią zbiory, a to z kolei może doprowadzić do wystąpienia zjawiska porastania zbóż.

09.07.2025., 13:40h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Porastanie zboża - co to znaczy?
  • Porastanie ziarna - degradacja plonu
  • Przyczyny porastania zboża
  • Jak ocenić porośnięte ziarno?

Porastanie zboża - co to znaczy?

Porastanie zboża, to nic innego jak przedwczesne kiełkowanie ziarna w kłosach. Jest to proces biochemiczny, który w tym roku może być dość poważnym problemem.

Rolnicy rozpoczęli żniwa m.in. jęczmienia ozimego, a w ich czasie niestety pogoda nie była łaskawa i doświadczyliśmy dość intensywnych i nagłych opadów deszczu. Zboże z plantacji, gdzie zbiór przebiegnie z opóźnieniem, narażone jest na intensywne opady deszczu, to możemy mieć do czynienia właśnie ze zjawiskiem porastania.

Zobacz także: Ruszyły małe żniwa jęczmienia. Gdzie rolnicy już koszą i jaka wilgotność ziarna i plon?

Porastanie ziarna - degradacja plonu

Niestety jest to problem, który degraduje jakość ziarna. Porastanie ziarna odbywa się w dwóch etapach. 

  • Pierwszy etap zachodzi w ziarnie, jest to tak zwane kiełkowanie utajone które jest niewidoczne gołym okiem.
  • Kolejne zmiany zachodzą na zewnątrz. Ziarno zaczyna pękać, a kiełek oraz korzonek zaczynają byc widoczne.

Przyczyny porastania zboża

Przyczyny porastania zboża to:

  • częste opady,
  • duża wilgotność powietrza,
  • długo utrzymująca się bezwietrzna pogoda,
  • a także skłonności gatunku i odmiany.

Zbożem najbardziej podatnym na porastanie ziarna jest pszenżyto, a następnie żyto i pszenica.

image

Groźny wirus atakuje uprawy pszenicy! Jak zapobiegać wirusowi smugowatej mozaiki pszenicy?

Jak ocenić porośnięte ziarno?

Ziarno zbóż, które jest porośnięte, traci około 15% składników pokarmowych, a do tego obniżają się jego parametry jakościowe. Takie ziarno jest ocenianie, liczbą opadania, która określa aktywność enzymu alfa-amylazy. W przypadku pszenicy jakościowej przy wartości niższej niż 150 s oznacza bardzo wysoką aktywność tego enzymu. Takie zboże nie może być użyte np. do produkcji mąki, a materiał wykorzystany może zostać na pasze lub przeznaczony na cele energetyczne.

oprac. Patrycja Bernat na podst. Janusz Biernacki

Fot: Tomasz Czubiński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 17:07