Porastanie zboża - co to znaczy?
Porastanie zboża, to nic innego jak przedwczesne kiełkowanie ziarna w kłosach. Jest to proces biochemiczny, który w tym roku może być dość poważnym problemem.
Rolnicy rozpoczęli żniwa m.in. jęczmienia ozimego, a w ich czasie niestety pogoda nie była łaskawa i doświadczyliśmy dość intensywnych i nagłych opadów deszczu. Zboże z plantacji, gdzie zbiór przebiegnie z opóźnieniem, narażone jest na intensywne opady deszczu, to możemy mieć do czynienia właśnie ze zjawiskiem porastania.
Porastanie ziarna - degradacja plonu
Niestety jest to problem, który degraduje jakość ziarna. Porastanie ziarna odbywa się w dwóch etapach.
- Pierwszy etap zachodzi w ziarnie, jest to tak zwane kiełkowanie utajone które jest niewidoczne gołym okiem.
- Kolejne zmiany zachodzą na zewnątrz. Ziarno zaczyna pękać, a kiełek oraz korzonek zaczynają byc widoczne.
Przyczyny porastania zboża
Przyczyny porastania zboża to:
- częste opady,
- duża wilgotność powietrza,
- długo utrzymująca się bezwietrzna pogoda,
- a także skłonności gatunku i odmiany.
Zbożem najbardziej podatnym na porastanie ziarna jest pszenżyto, a następnie żyto i pszenica.
Jak ocenić porośnięte ziarno?
Ziarno zbóż, które jest porośnięte, traci około 15% składników pokarmowych, a do tego obniżają się jego parametry jakościowe. Takie ziarno jest ocenianie, liczbą opadania, która określa aktywność enzymu alfa-amylazy. W przypadku pszenicy jakościowej przy wartości niższej niż 150 s oznacza bardzo wysoką aktywność tego enzymu. Takie zboże nie może być użyte np. do produkcji mąki, a materiał wykorzystany może zostać na pasze lub przeznaczony na cele energetyczne.
oprac. Patrycja Bernat na podst. Janusz Biernacki
Fot: Tomasz Czubiński
