StoryEditor

Nowe odmiany ziemniaka jadalnego

Jesteśmy smakoszami ziemniaków i najchętniej kupujemy odmiany już sprawdzone na talerzu. Jednak hodowle ciągle ulepszają ich walory, także parametr smakowy, co potwierdzają nowymi ofertami na rynku.
26.09.2023., 12:09h
W 2023 r. spożycie ziemniaków w Polsce wzrosło do 102 kg/osobę, chociaż w 2019 r. spadło do ok. 92 kg/osobę. To zapewne efekt masowego napływu do nas w ostatnim czasie obywateli Ukrainy, którzy spożywają je statystycznie w ilości ponad 131 kg/osobę. W analizach statystycznych spada natomiast popyt na ziemniaki do kuchennego gotowania czy smażenia, wzrasta z kolei spożycie tego warzywa w postaci frytek, chipsów, pure, czy przetworzonych półproduktów.
Utrzymująca się od wielu lat ranga ziemniaków w jadłospisie wielu ludzi to efekt m.in. ich walorów smakowych, energetycznych i dietetycznych. Ponadto firmy hodowlane prowadzą systematyczne prace nad ulepszaniem ich smaku i wartości użytkowych. Najcenniejsze odmiany rejestrowane są w Krajowym rejestrze lub we Wspólnotowym katalogu odmian roślin rolniczych, tzw. CCA. Ostatecznie z upraw polowych trafiają na stragany bazarów i sklepów warzywniczych. Klienci z nazwy znają ich zaledwie kilka. Warto zatem poszerzyć tę bazę.

Odmiany ziemniaków jadalnych

Poniżej przedstawiamy ofertę rynkową hodowli ziemniaczanych działających w Polsce, ograniczoną do dwóch odmian jadalnych ziemniaka. Rekomendacja o...
Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 21:28