Wiele czynników, wśród nich niedostateczna konkurencyjność, będąca wynikiem wysokich kosztów produkcji, jest przyczyną tego, że liczba producentów trzody chlewnej w naszym kraju z miesiąca na miesiąc dramatycznie maleje. O konkurencyjności w produkcji prosiąt i/lub tuczników decyduje wiele czynników. Są nimi zdrowotność, odpowiednia skala produkcji, partie cechujące się podobną masą ciała prosiąt, pożądana genetyka, wysoka mięsność, smakowitość, wieprzowina o specyficznych cechach, np. pochodząca od świń rasy puławskiej lub złotnickiej, tuczniki pochodzące z ferm, w których nie stosuje się antybiotyków, czy łatwa dostępność produktu. Etykieta wskazująca kraj pochodzenia może być ważnym wyróżnikiem w przypadku, kiedy lokalny konsument skłonny jest wydawać większe pieniądze na produkty regionalne.
Kontrola kosztów produkcji
Często utrzymanie konkurencyjności opiera się na redukcji kosztów produkcji, co pozwala na sprzedaż prosiąt czy warchlaków po akceptowalnej cenie. Zakłady mięsne skupujące tuczniki, czy też właściciele tuczarń nabywający prosięta czy warchlaki, mając na uwadze ww. parametry, przede wszystkim kierują się...
