StoryEditor

Nowe odmiany zbóż, kukurydzy i traw Małopolskiej Hodowli Roślin [WIDEO]. Czym się wyróżniają?

25 czerwca w Ulhówku na Zamojszczyźnie odbyły się Dni Pola zorganizowane przez Krajową Grupę Spożywczą. Podczas imprezy zaprezentowano nowe odmiany zbóż, kukurydzy i traw, o których rozmawialiśmy z Magdaleną Siemońską, członkiem zarządu Małopolskiej Hodowli Roślin.

12.07.2025., 11:00h

Dni Pola z Krajową Grupą Spożywczą 

25 czerwca 2025 r. w Ulhówku na Zamojszczyźnie odbyło się drugie w tym roku spotkanie z cyklu Dni Pola organizowanych przez Krajową Grupę Spożywczą. W wydarzeniu uczestniczyli plantatorzy buraka cukrowego z rejonów kontraktacyjnych cukrowni w Krasnymstawie i Werbkowicach. Gospodarzem spotkania była Małopolska Hodowla Roślin, jedna ze spółek Grupy.

W wydarzeniu wzięli udział m.in. przedstawiciele parlamentu, władz wojewódzkich i samorządowych. Obecni byli również reprezentanci Krajowej Grupy Spożywczej z prezesem Leszkiem Świętochowskim oraz pracownicy cukrowni i spółek zależnych.

Kukurydza, zboża i koniczyna inkarnatka

Choć dominującym tematem był burak cukrowy, plantatorzy zapoznali się także z bogatą ofertą hodowlaną Małopolskiej Hodowli Roślin. Zaprezentowano m.in. odmiany zbóż, kukurydzy oraz traw pastewnych.

– SM Zadra jest to nasza topowa odmiana kukurydzy, która planowała na 102 proc. wzorca. Ma bardzo dobre FAO, które umożliwia jej uprawę na terenie całego kraju – mówiła Magdalena Siemońska, członek zarządu Małopolskiej Hodowli Roślin.

Odmiana zdobyła Grand Prix na tegorocznych targach Agropremiery. Jak podkreśliła Siemońska, to świetny produkt, który spółka poleca wszystkim rolnikom.

W portfolio spółki znajdują się również odmiany zbóż ozimych i jarych, m.in. pszenice, owies nagi Harem, a także życica westerwoldzka i koniczyna inkarnatka, czyli krwistoczerwona odmiana, która zyskuje coraz większe zainteresowanie ze strony rolników.

Nowe technologie i wyzwania hodowli

Podczas rozmowy z Małopolską Hodowlą Roślin pojawił się także temat nowych technik genomowych, które mają zrewolucjonizować proces hodowli.

– Liczymy na to, że przy nowych technologiach, przy tak szybkim postępie nauki, skrócimy ten cykl o połowę – powiedziała Siemońska, odnosząc się do standardowego 10–12-letniego okresu potrzebnego do wyhodowania nowej odmiany pszenicy.

Całą rozmowę z Magdaleną Siemońską, członkiem zarządu Małopolskiej Hodowli Roślin obejrzysz na naszym kanale YouTube.

Tygodnik Poradnik Rolniczy
Autor Artykułu:Tygodnik Poradnik Rolniczy
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:44