StoryEditor

Sztuczne mięso to nie jest mięso: Copa-Cogeca o niemięsnych nazwach produktów

Mięso z laboratorium nie jest mięsem, ale jadalnym produktem białkowym – przekonują polskie organizacje rolnicze. Ich zdaniem, kwestie nazewnictwa takiej „żywności”, powinny być restrykcyjnie rozstrzygnięte na poziomie unijnej legislacji.
07.10.2022., 11:10h

Podczas ostatniego posiedzenia Prezydium Copa-Cogeca przedmiotem obrad była m.in. kwestia laboratoryjnego wytwarzania „mięsa”.

Jakie zamienniki mięsa są dostępne na rynku?

W spektrum produktów białkowych służących jako alternatywa dla mięsa znajduje się 4 główne rodzaje produktów:

  • produkty białkowe pochodzenia roślinnego (w stylu wegańskich pasztecików lub „burgerów” zrobione z soi, grochu lub innych białek roślinnych),
  • produkty białkowe wytworzone w procesie fermentacji przy użyciu drożdży, grzybów lub bakterii,
  • produkty pochodzące z kultur komórek zwierzęcych,
  • produkty łączące te różne techniki (białka roślinne, fermentacja i hodowlę komórkową).

Ataki na hodowców jako kampanie marketingowe

Marketingowi tych produktów od zawsze towarzyszyła agresywna kampania medialna, której celem jest obrzydzenie konsumpcji produktów pochodzenia odzwierzęcego takich jak mięso czy mleko.

– Hodowla zwierząt i produkcja mięsa, podobnie zresztą jak cały sektor rolny, jest przedmiotem ataków ze strony różnych środowisk „ekologicznych”. Rolnicy muszą tłumaczyć się z całkowicie bezpodstawnych zarzutów stawianych przez osoby...

Pozostało 70% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 22:18