StoryEditor

BASF Polska nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

Światowy lider ochrony roślin – BASF została nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
10.03.2024., 10:00h

Firma BASF Polska jest zaangażowana w realizację założeń Zrównoważonego Rozwoju ONZ, a także koncentruje się na tym, aby dostarczać rolnikom nowoczesne rozwiązania i innowacyjne produkty, które będą wspierać transformację klimatyczną.

BASF pomaga rolnikom we wdrażaniu zrównoważonego modelu rolnictwa, tak aby osiągać, jak najwyższe plony. Firma posiada także centra kompetencji, które zajmują się doświadczeniami polowymi, rozpoznawaniem chorób, chwastów oraz szkodników. Laboratoria te mieszczą się w Pamiątkowie, Szwarcenowie oraz Skowronkach i miejscowości Rychnów.

- Dla BASF zrównoważony rozwój zaczyna się od badań i rozwoju. To niezwykle istotne, ponieważ rolnicy, którzy stoją przed poważnymi wyzwaniami związanymi z wyżywieniem rosnącej populacji światowej, zmieniającymi się warunkami pogodowymi wynikającymi ze zmiany klimatu oraz ograniczonymi zasobami naturalnymi oczekują innowacyjnych rozwiązań, które będą wspierać ich w radzeniu sobie z tymi wyzwaniami. Nasze innowacje obejmują rozwiązania w zakresie nasion, biologii i chemii, a także rozwiązania cyfrowe. Sami jako firma również działamy na rzecz ograniczenia naszego śladu środowiskowego i przyjęliśmy globalne zobowiązanie redukcji naszych emisji dwutlenku węgla o 25% do roku 2030 i osiągnięcie neutralności klimatycznej do roku 2050 – mówi Andrej Sarnatsky, Country Manager Agricultural Solutions w BASF Polska.

Firma BASF prowadzi także działalność w zakresie biotechnologii, dzięki czemu może dostarczać zrównoważone rozwiązania w zakresie upraw, a w tym platformę badawczą pozwalającą na identyfikację genów, która koncentruje się na cechach roślin umożliwiających wyższe plony i lepszą jakość, odporność na choroby i tolerancję na czynniki środowiskowe, takie jak susza.

- Rola innowacji w rolnictwie nigdy nie była tak ważna. Rolnictwo i cały łańcuch żywnościowy stoi obecnie przed wieloma wyzwaniami związanymi zarówno z koniecznością ograniczenia wpływu rolnictwa na środowisko i klimat, ale także mierzy się z rosnącymi kosztami środków produkcji czy coraz większą niepewnością ekonomiczną związaną z sytuacją geopolityczną. Dlatego wdrażanie nowoczesnych rozwiązań, w tym korzystanie z postępów naukowych jest tak ważne. – mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

- Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce. – czytamy w komunikacie.

 

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat Redaktorka portalu topagrar.pl, specjalistka ds. rynku nawozów i uprawy roślin
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 13:20