10 maja w Poznaniu zakończył się trzydniowy Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi (EKOiRW), który okazał się największym wydarzeniem odbywającym się w ramach polskiej prezydencji w Radzie UE.
Kongres zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, we współpracy z samorządem województwa wielkopolskiego, skoncentrował się przede wszystkim na wieloaspektowym rozwoju obszarów wiejskich.
Wieś odgrywa kluczowe znaczenie
Symbolicznym podsumowaniem wydarzenia okazała się konferencja prasowa, którą zorganizowano 15 maja w gmachu resortu rolnictwa.
– Mimo zmian obrazu wsi nadal to rolnictwo jest jej rdzeniem, sercem i elementem tożsamościowym, chociaż większość mieszkańców nie utrzymuje się już z rolnictwa. Jak podkreślali prelegenci podczas Kongresu, wieś pozostaje niezwykłe cennym zasobem kraju, także umożliwiającym przeprowadzenie transformacji energetycznej – mówił Bogusław Wijatyk, dyrektor generalny MRiRW.
Jak stwierdzili minister Czesław Siekierski – chociaż Kongres już się zakończył, to tak naprawdę najważniejsze dopiero przed nami: wdrażanie jego dokonań podczas prac nad rozwojem wsi. Wnioski ze spotkania będą uwzględnione przy pracach nad przyszłym kształtem Wspólnej Polityki Rolnej. Aby można było do nich łatwo sięgnąć, zostaną wydane dwie publikacje pokongresowe.
Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi był także okazją do rozmów na temat dokumentu Komisji Europejskiej – "Wizji dla rolnictwa i żywności". W dyskusji prelegenci poruszali wiele ważnych dla europejskich rolników kwestii. Padło zapewnienie o zachowaniu dwufilarowości wspólnej polityki rolnej i dopłat bezpośrednich dla rolników.
24 maja piknik w Warszawie
Dzisiejsza konferencja okazała się dobrą okazją do zaproszenia na Piknik "Poznaj Dobrą Żywność".
– Zapraszam na piknik, który odbędzie się w sobotę, 24 maja na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Wstęp jest bezpłatny. Piknik to całodzienna impreza, podczas której będzie można skosztować znakomitego polskiego jedzenia i wziąć udział w licznych atrakcjach, a tym samym wesprzeć promocję polskiej żywności – tłumaczył minister Siekierski.
Podczas pikniku wystawcy z całego kraju zaprezentują produkty wysokiej jakości wyróżnione znakami jakości. Odbędą się liczne prezentacje produktów, degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne.
