Szarłat - 5 tys. nasion z jednej rośliny!
Szarłat szorstki, bo ten najczęściej występuje w naszych warunkach, to wyjątkowo uporczywy chwast. Oprócz niego uprawy w Polsce może zachwaszczać jeszcze:
- szarłat biały,
- prosty czy komosowaty, zwany też płożącym, czy matowym.
Jedna roślina wytwarza najczęściej 1–5 tys. nasion. W literaturze znajdziemy informacje, że może to być nawet kilkadziesiąt tysięcy, a opisany rekordzista wytworzył aż 85 tys. nasion.
Zdolność kiełkowania
Te nasiona są w stanie przetrwać w glebie i kiełkować po kilku latach, najczęściej 5, ale doniesienia mówią o nawet 40 latach! W takim przypadku zdolność kiełkowania jest już jednak niska.
Zobacz także: Groźne choroby roślin uderzają w Europę. Czy polskie buraki cukrowe są zagrożone?
Jak ograniczyć kiełkowanie szarłatu?
Nasiona szarłatu najlepiej kiełkują z płytkich warstw gleby 1–2 cm, bo wymagają do tego w pewnym stopniu światła. Orka zatem i ich zakopanie ogranicza ich kiełkowanie, ale takie zakopane nasiona wyrzucone w następnym roku do płytszych warstw ponownie będą kiełkować. Szarłat lubi wschodzić w cieplejszej glebie, optimum dla niego to 15°C.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 12/2025
czytaj więcej
