StoryEditor

Szarłat w burakach – ile czasu kiełkują nasiona chwastu?

Na polach buraków cukrowych pojawił się szarłat w dużych ilościach, który po opadnięciu nasion może przez długi czas zagrażać plonom. Ile czasu trzeba liczyć się z jego wschodami?

20.12.2025., 12:00h

Szarłat - 5 tys. nasion z jednej rośliny!

Szarłat szorstki, bo ten najczęściej występuje w naszych warunkach, to wyjątkowo uporczywy chwast. Oprócz niego uprawy w Polsce może zachwaszczać jeszcze:

  • szarłat biały,
  • prosty czy komosowaty, zwany też płożącym, czy matowym.

Jedna roślina wytwarza najczęściej 1–5 tys. nasion. W literaturze znajdziemy informacje, że może to być nawet kilkadziesiąt tysięcy, a opisany rekordzista wytworzył aż 85 tys. nasion.

Zdolność kiełkowania

Te nasiona są w stanie przetrwać w glebie i kiełkować po kilku latach, najczęściej 5, ale doniesienia mówią o nawet 40 latach! W takim przypadku zdolność kiełkowania jest już jednak niska.

Zobacz także: Groźne choroby roślin uderzają w Europę. Czy polskie buraki cukrowe są zagrożone?

Jak ograniczyć kiełkowanie szarłatu? 

Nasiona szarłatu najlepiej kiełkują z płytkich warstw gleby 1–2 cm, bo wymagają do tego w pewnym stopniu światła. Orka zatem i ich zakopanie ogranicza ich kiełkowanie, ale takie zakopane nasiona wyrzucone w następnym roku do płytszych warstw ponownie będą kiełkować. Szarłat lubi wschodzić w cieplejszej glebie, optimum dla niego to 15°C.

image

Jak chronić buraka cukrowego w sposób integrowany?

Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2025 13:01