StoryEditor

PGE Narodowy pachnie kiełbasą, wędzoną rybą i chlebem

Na dwa dni największy polski stadion piłkarski zamienił się w centrum prezentacji tego, co mamy najlepsze, czyli żywności. Wszystko za sprawą odbywającego się 6 i 7 września Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.

06.09.2025., 16:30h

– To wyjątkowy czas. Dwa dni pełne smaku polskich produktów, spotkań z wystawcami, pokazów kulinarnych, degustacji, warsztatów, paneli dyskusyjnych, a także animacji dla dzieci oraz finał konkursu kulinarnego Bitwa Regionów z udziałem 16 kół gospodyń wiejskich z całej Polski – mówił Henryk Smolarz, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Podkreślał, że podobne wydarzenia są potrzebne, aby lokalni producenci mogli pokazać swoje produkty w wyjątkowym miejscu, jakim niewątpliwie jest PGE Narodowy. 

image
Henryk Smolarz, dyrektor generalny KOWR podczas otwarcia imprezy
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Polska żywność podbija świat

Minister rolnictwa Stefan Krajewski, który otworzył wydarzenie, dziękował wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji festiwalu.

– Dziękuję za współpracę międzypokoleniową, za włączanie najmłodszych w aktywności, które uczą o jakości żywności i pokazują, jak przygotować najlepsze dania – mówił szef resortu rolnictwa.   

– Tego typu wydarzenia, to nie tylko promocja żywności, to także integrowanie działań – to współpraca lokalnych społeczności, np. kół gospodyń wiejskich, samorządu i rządu. Mamy wszyscy wspólne zadanie. Z jednej strony wyprodukować żywność, a z drugiej strony później ją przetworzyć, dobrze sprzedać, nakarmić nas wszystkich – zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe – podkreślał Krajewski.

image
Minister Stefan Krajewski otwiera Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Minister zapewnił, że resort rolnictwa, wraz z jednostkami podległymi i nadzorowanymi, podejmuje działania, aby tym wyzwaniom sprostać.

– Otwieramy się na świat. W najbliższym czasie będziemy mieli powołanych dziewięciu radców rolnych. Ich zadaniem będzie podejmowanie inicjatyw, które pozwolą otwierać dla polskiej żywności nowe rynki zbytu – tłumaczył.

Można kupić wszystko, co najsmaczniejsze

Podczas Festiwalu Polskiej Żywności swoją ofertę prezentuje blisko 130 producentów z całej Polski, którzy prezentują i sprzedają wyroby oznaczone certyfikatami jakości.

image
Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Certyfikaty i oznaczenia to gwarancja najwyższej jakości i pewności dla konsumentów, że wybierają żywność wytworzoną zgodnie z najlepszymi praktykami.

W trakcie pierwszego dnia wydarzenia zorganizowano cykl paneli dyskusyjnych. W pierwszym, który zatytułowano "Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo" uczestniczył minister Krajewski, który mówił o roli unijnych dopłat dla rolników i ich znaczeniu dla konsumentów.

– To jest jedno z ważniejszych zadań Unii Europejskiej, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe i żeby przygotować takie rozwiązania, które będą nam gwarantowały, że te produkty najwyższej jakości będą powszechnie dostępne – zaznaczył Stefan Krajewski.

image
Panel dyskusyjny "Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo" 
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Uczestnicy dyskusji zauważyli, że to, co determinuje wybór konsumenta, to w głównej mierze zasobność portfela

– W tym miejscu należy powiedzieć o tym, jak duże pieniądze, chociażby z budżetu unijnego są przeznaczone na to, żeby producent mógł wyprodukować żywność najwyższej jakości. Temu służy system dopłat. Te pieniądze są po to, aby trafił do nas jak najlepszy produkt. Z drugiej strony jest konsument, który dzięki tym dopłatom zapłaci mniej za ten produkt – przyznał szef resortu rolnictwa.

Kolejne panele dotyczyły żywności ekologicznej, tego co należy wiedzieć o systemach jakości żywności, właściwego odżywiania, znaczenia pszczół, sekretnego życia owoców, a także tego, co się dzieje w słoiku, czyli nauka kiszenia.

Bitwa Regionów 2025 – lista zwycięzców

Jednym z najważniejszych wydarzeń festiwalu był finał jubileuszowej, 10. odsłony konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, w którym o zwycięstwo walczyły koła gospodyń wiejskich, które wygrały rywalizacje w poszczególnych województwach.

image
Minister rolnictwa chętnie kosztował produktów na kolejnych stoiskach 
FOTO: Krzysztof Zacharuk

To była wyjątkowa okazja, aby spróbować najlepszych dań regionalnych w mistrzowskiej odsłonie i zobaczyć, jak tradycyjne receptury łączą się z nowoczesną kreatywnością. Potrawom towarzyszyły prezentacje rękodzieła, haftów i regionalnych wzorów, które podkreślały autentyczność kulinarnego dziedzictwa.

Tegoroczni zwycięzcy finału Bitwa Regionów: 

KGW Zakocie "Wygodni Zakociacy" – Raki po polsku – derte koty

KGW w Węglinie – Nadziewana kaczka w zalewie miodowej

KGW "Otwarty Krąg" w Wygnanowie – Żur opoczyński

Wyróżnienia otrzymały następujące KGW:

• KGW w Kluszkowcach – Wolno pieconokrólico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom

• KGW w Niesłabinie – Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą

• KGW w Toczyłowie – Kurczak z podlaskiej zagrody

• KGW w Zdrojach – Zrolowana Biała Dama

• KGW Nasale – Nasalska dzika zalewajka z pajdą swojskiego chleba

• KGW "Sami Swoi" w Miczułach – Mazurskie dziady z leśnym twistem

Nagroda główna za pierwsze miejsce: bon o wartości 25 tys. zł, wyjazd dla pięciu członków KGW na targi rolno-spożywcze Grüne Woche 2026 i prezentacja na stoisku KOWR.

Za drugie miejsce: bon o wartości 15 tys. zł, a za zajęcie trzeciego miejsca: bon o wartości 10 tys. zł.

Najmłodsi nie mogli się nudzić

Dla dzieci odwiedzających PGE Narodowy przygotowano warsztaty kulinarne, prowadzone przez Adrianę Marczewską, warsztaty ceramiczne z Manufakturą Bolesławiec, warsztaty heklowania – pod okiem doświadczonych koronczarek z Centrum Koronki Koniakowskiej, a także warsztaty garncarskie prowadzone przez mistrza ceramiki Piotra Skibę.  

image
Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Z programem Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie można zapoznać się tutaj

Wydarzenie organizuje KOWR, a patronat honorowy nad festiwalem sprawuje minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz prezydent Warszawy. Wejście na imprezę jest bezpłatne. Festiwal będzie można odwiedzić także w niedzielę w godzinach 10–17.  

Krzysztof Zacharuk

Krzysztof Zacharuk
Autor Artykułu:Krzysztof Zacharuk
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 04:31