– To wyjątkowy czas. Dwa dni pełne smaku polskich produktów, spotkań z wystawcami, pokazów kulinarnych, degustacji, warsztatów, paneli dyskusyjnych, a także animacji dla dzieci oraz finał konkursu kulinarnego Bitwa Regionów z udziałem 16 kół gospodyń wiejskich z całej Polski – mówił Henryk Smolarz, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Podkreślał, że podobne wydarzenia są potrzebne, aby lokalni producenci mogli pokazać swoje produkty w wyjątkowym miejscu, jakim niewątpliwie jest PGE Narodowy.
Polska żywność podbija świat
Minister rolnictwa Stefan Krajewski, który otworzył wydarzenie, dziękował wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji festiwalu.
– Dziękuję za współpracę międzypokoleniową, za włączanie najmłodszych w aktywności, które uczą o jakości żywności i pokazują, jak przygotować najlepsze dania – mówił szef resortu rolnictwa.
– Tego typu wydarzenia, to nie tylko promocja żywności, to także integrowanie działań – to współpraca lokalnych społeczności, np. kół gospodyń wiejskich, samorządu i rządu. Mamy wszyscy wspólne zadanie. Z jednej strony wyprodukować żywność, a z drugiej strony później ją przetworzyć, dobrze sprzedać, nakarmić nas wszystkich – zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe – podkreślał Krajewski.
Minister zapewnił, że resort rolnictwa, wraz z jednostkami podległymi i nadzorowanymi, podejmuje działania, aby tym wyzwaniom sprostać.
– Otwieramy się na świat. W najbliższym czasie będziemy mieli powołanych dziewięciu radców rolnych. Ich zadaniem będzie podejmowanie inicjatyw, które pozwolą otwierać dla polskiej żywności nowe rynki zbytu – tłumaczył.
Można kupić wszystko, co najsmaczniejsze
Podczas Festiwalu Polskiej Żywności swoją ofertę prezentuje blisko 130 producentów z całej Polski, którzy prezentują i sprzedają wyroby oznaczone certyfikatami jakości.
Certyfikaty i oznaczenia to gwarancja najwyższej jakości i pewności dla konsumentów, że wybierają żywność wytworzoną zgodnie z najlepszymi praktykami.
W trakcie pierwszego dnia wydarzenia zorganizowano cykl paneli dyskusyjnych. W pierwszym, który zatytułowano "Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo" uczestniczył minister Krajewski, który mówił o roli unijnych dopłat dla rolników i ich znaczeniu dla konsumentów.
– To jest jedno z ważniejszych zadań Unii Europejskiej, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe i żeby przygotować takie rozwiązania, które będą nam gwarantowały, że te produkty najwyższej jakości będą powszechnie dostępne – zaznaczył Stefan Krajewski.
Uczestnicy dyskusji zauważyli, że to, co determinuje wybór konsumenta, to w głównej mierze zasobność portfela.
– W tym miejscu należy powiedzieć o tym, jak duże pieniądze, chociażby z budżetu unijnego są przeznaczone na to, żeby producent mógł wyprodukować żywność najwyższej jakości. Temu służy system dopłat. Te pieniądze są po to, aby trafił do nas jak najlepszy produkt. Z drugiej strony jest konsument, który dzięki tym dopłatom zapłaci mniej za ten produkt – przyznał szef resortu rolnictwa.
Kolejne panele dotyczyły żywności ekologicznej, tego co należy wiedzieć o systemach jakości żywności, właściwego odżywiania, znaczenia pszczół, sekretnego życia owoców, a także tego, co się dzieje w słoiku, czyli nauka kiszenia.
Bitwa Regionów 2025 – lista zwycięzców
Jednym z najważniejszych wydarzeń festiwalu był finał jubileuszowej, 10. odsłony konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, w którym o zwycięstwo walczyły koła gospodyń wiejskich, które wygrały rywalizacje w poszczególnych województwach.
To była wyjątkowa okazja, aby spróbować najlepszych dań regionalnych w mistrzowskiej odsłonie i zobaczyć, jak tradycyjne receptury łączą się z nowoczesną kreatywnością. Potrawom towarzyszyły prezentacje rękodzieła, haftów i regionalnych wzorów, które podkreślały autentyczność kulinarnego dziedzictwa.
Tegoroczni zwycięzcy finału Bitwa Regionów:
KGW Zakocie "Wygodni Zakociacy" – Raki po polsku – derte koty
KGW w Węglinie – Nadziewana kaczka w zalewie miodowej
KGW "Otwarty Krąg" w Wygnanowie – Żur opoczyński
Wyróżnienia otrzymały następujące KGW:
• KGW w Kluszkowcach – Wolno pieconokrólico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom
• KGW w Niesłabinie – Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą
• KGW w Toczyłowie – Kurczak z podlaskiej zagrody
• KGW w Zdrojach – Zrolowana Biała Dama
• KGW Nasale – Nasalska dzika zalewajka z pajdą swojskiego chleba
• KGW "Sami Swoi" w Miczułach – Mazurskie dziady z leśnym twistem
Nagroda główna za pierwsze miejsce: bon o wartości 25 tys. zł, wyjazd dla pięciu członków KGW na targi rolno-spożywcze Grüne Woche 2026 i prezentacja na stoisku KOWR.
Za drugie miejsce: bon o wartości 15 tys. zł, a za zajęcie trzeciego miejsca: bon o wartości 10 tys. zł.
Najmłodsi nie mogli się nudzić
Dla dzieci odwiedzających PGE Narodowy przygotowano warsztaty kulinarne, prowadzone przez Adrianę Marczewską, warsztaty ceramiczne z Manufakturą Bolesławiec, warsztaty heklowania – pod okiem doświadczonych koronczarek z Centrum Koronki Koniakowskiej, a także warsztaty garncarskie prowadzone przez mistrza ceramiki Piotra Skibę.
Z programem Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie można zapoznać się tutaj.
Wydarzenie organizuje KOWR, a patronat honorowy nad festiwalem sprawuje minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz prezydent Warszawy. Wejście na imprezę jest bezpłatne. Festiwal będzie można odwiedzić także w niedzielę w godzinach 10–17.
Krzysztof Zacharuk
