StoryEditor

Uprawa pszenicy w zagrożeniu. Bakteria atakująca kukurydzę pojawiła się na zbożach. Jakie są zalecenia?

Uprawa pszenicy zdaje się mieć nowego wroga. Wcześniej patogen ten występował głównie w uprawie kukurydzy oraz cebuli, teraz jednak wykryto bakterię również w uprawie zbóż na terenie kilku województw w Polsce. Gdzie stanowi zagrożenie i jak ograniczyć jej presję?

05.08.2025., 09:42h

W czasie monitoringu fitosanitarnego w sezonie wegetacyjnym 2025 wyizolowano bakterię Pantoea ananatis z liści i pędów pszenicy zwyczajnej oraz żyta zwyczajnego.

Próbki zostały pobrane z kilku regionów Polski między innymi z: 

  • województwa wielkopolskiego,
  • kujawsko-pomorskiego,
  • i dolnośląskiego.

Pantoea ananatis należy do rodziny Enterobacteriaceae i jest szeroko rozpowszechniony na świecie. Do tej pory bakteria kojarzona była z uprawą kukurydzy, ryżu, cebuli, bawełny a także ananasa.  Jednak w ostatnich latach doniesiono o większym znaczeniu w uprawie zbóż. 

Jakie są objawy? 

Objawami, które możemy obserwować to chloroza oraz nekroza liści, a także zahamowanie wzrostu, w niektórych przypadkach widać również przedwczesne zasychanie kłosów.

- Próbki pobrane z roślin wykazujących objawy zostały poddane analizie mikrobiologicznej, a obecność P. ananatis potwierdzono systemem Biolog Gen III oraz wykonano testy patogeniczności. Wyniki badań wskazują, że bakteria może być zarówno patogenem pierwotnym, jak i oportunistycznym, ułatwiającym wtórne infekcje grzybowe, m.in. z rodzaju Fusarium. Patogeniczność P. ananatis wiąże się z produkcją fitotoksyn, enzymów degradujących ścianę komórkową oraz zdolnością do kolonizacji tkanek naczyniowych. Rozwojowi infekcji sprzyjają wysokie temperatury (20-30°C) oraz wysoka wilgotność, co wskazuje na potencjalne zwiększenie presji fitosanitarnej w związku ze zmianami klimatycznymi i wydłużającymi się okresami ciepłej, wilgotnej pogody w Polsce - czytamy na Platformie Sygnalizacji Agrofagów. 

Zobacz także: Jak dobierać gatunki międzyplonowe w zmianowaniu?

Co sprzyja infekcji?     

Jednym z czynników, który sprzyja infekcji, są uszkodzenia tkanki rośliny. Mowa tutaj o uszkodzeniach mechanicznych oraz tych spowodowanych żerowaniem owadów np. skrzypionki zbożowej.

Spadek plonu i redukcja masy ziarna

W Polsce skala strat nie jest jeszcze oszacowana, a dotychczasowe obserwacje sugerują możliwość spadku plonu oraz redukcja masy ziarna.

- Konieczne są dalsze badania nad źródłami inokulum (w tym udziałem resztek pożniwnych i nasion jako potencjalnych wektorów) oraz nad strategią ochrony upraw.

Jakie zalecenia dla uprawy pszenicy?

Zalecenia:

  • monitorowanie pól,
  • stosowanie płodozmianu,
  • unikanie nadmiernego zagęszczenia łanu,
  • dezynfekcja maszyn,
  • dezynfekcja narzędzi rolniczych.

- Pojawienie się Pantoea ananatis w Polsce stanowi sygnał ostrzegawczy dla producentów zbóż. Regularny monitoring plantacji oraz zintensyfikowanie badań fitopatologicznych i opracowania strategii ochrony pszenicy przed tym patogenem, będą kluczowe, aby ocenić potencjalną skalę zagrożenia i opracować skuteczne strategie ochrony upraw przed nowym czynnikiem chorobotwórczym - dodaje Platforma Sygnalizacji Agrofagów. 

image

W jaki sposób wybrać idealną dla siebie odmianę pszenicy ozimej?

oprac. Patrycja Bernat

Źródło i foto: Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:34