Mięso wołowe mimo licznych kontrowersji w debacie publicznej pozostaje jednym z kluczowych produktów rolnictwa. Wysoka wartość odżywcza, szczególne walory smakowe oraz istotne znaczenie gospodarcze sprawiają, że wołowina nad Wisłą nadal ma duży potencjał rozwojowy.
W Polsce konsumpcja tego mięsa należy do najniższych w Europie, ale produkcja mięsa wołowego w naszym kraju dynamicznie się rozwija i staje się coraz bardziej istotna dla polskiego rynku zwłaszcza eksportowego (patrz rys. 1. niżej), a rasy mięsne i ich opas cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Przyjrzyjmy się bliżej wartości odżywczej, jakości, rynkowi oraz aspektom środowiskowym związanym z wołowiną.
Jak zmienia się produkcja i spożycie mięsa wołowego?
Światowa produkcja wołowiny wynosi ok. 63 mln ton rocznie i rośnie w tempie 0,9% rocznie (1991–2007), a prognozy do 2030 roku wskazują na wzrost o 1,3% rocznie. Globalne spożycie to średnio 9,32 kg/osobę rocznie (FAO). Dla porównania – w Polsce w 2021 r. wynosiło 3,9 kg/osobę, a prognozy mówił...
