StoryEditor

Wołowina w diecie i w portfelu rolnika. Jakie korzyści daje mięso premium?

Czy wołowina może być jednocześnie zdrowa, opłacalna i akceptowalna środowiskowo? Przyglądamy się wartości odżywczej mięsa, rasom mięsnym oraz realnym liczbom dotyczącym emisji i wody.

prof. dr hab. Edward Pospiech
dr hab. prof. UPP Bożena Danyluk*
UP w Poznaniu
25.12.2025., 11:00h

Mięso wołowe mimo licznych kontrowersji w debacie publicznej pozostaje jednym z kluczowych produktów rolnictwa. Wysoka wartość odżywcza, szczególne walory smakowe oraz istotne znaczenie gospodarcze sprawiają, że wołowina nad Wisłą nadal ma duży potencjał rozwojowy.

W Polsce konsumpcja tego mięsa należy do najniższych w Europie, ale produkcja mięsa wołowego w naszym kraju dynamicznie się rozwija i staje się coraz bardziej istotna dla polskiego rynku zwłaszcza eksportowego (patrz rys. 1. niżej), a rasy mięsne i ich opas cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Przyjrzyjmy się bliżej wartości odżywczej, jakości, rynkowi oraz aspektom środowiskowym związanym z wołowiną.

Jak zmienia się produkcja i spożycie mięsa wołowego?

Światowa produkcja wołowiny wynosi ok. 63 mln ton rocznie i rośnie w tempie 0,9% rocznie (1991–2007), a prognozy do 2030 roku wskazują na wzrost o 1,3% rocznie. Globalne spożycie to średnio 9,32 kg/osobę rocznie (FAO). Dla porównania – w Polsce w 2021 r. wynosiło 3,9 kg/osobę, a prognozy mówił...

Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
prof. dr hab. Edward Pospiech<br/>dr hab. prof. UPP Bożena Danyluk*<br/>UP w Poznaniuprof. dr hab. Edward Pospiech
dr hab. prof. UPP Bożena Danyluk*
UP w Poznaniu
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. grudzień 2025 11:02